реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Чернігів очима майстра" - пам'яті Шайгородського

В Чернігівській ОУНБ імені В.Г. Короленка відбулось відкриття виставки світлин "Чернігів очима майстра" пам'яті талановитого чернігівського фотомитця Валерія Шайгородського, якого знали не тільки в Україні, а й за кордоном.

Майстер провів безліч фотосесій, спеціалізувався на пейзажній, портретній та весільній фотозйомці. Митець був учасником і дипломантом національних і міжнародних конкурсів та фотовиставок. Кращі твори автора друкувались в чернігівських та українських виданнях, в каталогах відомих фотосалонів Китаю та Бразилії.

На виставці "Чернігів очима Майстра" представлено 34 світлини. Це одні з останніх, ще не опублікованих робіт митця, які вражають глибокою філософією та символічністю. Тут можна побачити відомі та незнайомі куточки стародавнього міста над Десною, його красу, загадковість та чарівність природи.

Голова Чернігівської обласної організації НСФУ Микола Турчин вручив доньці Валерія Шайгородського Анні Проскуріній останню нагороду батька – бронзову медаль 5-го рівненського кубку з фотомистецтва "Я люблю своє місто, я люблю свій край!"

"Кожний з фотомайстрів бачить світ по різному, по-своєму сприймає навколишні події. На виставці ми, очима нашого Валерія, бачимо Чернігів у всій його красі. А молодим фотографам, що присутні на відкритті, побажаю: треба любити себе та всіх, хто тебе оточує, і ця любов відобразиться в твоїй творчості, так само, як і на світлинах Валерія," – сказав член Національної спілки фотографів України Віктор Кошмал.

Поділився своїми спогадами про Валерія Миколайовича і чернігівський мистецтвознавець Віктор Величко, який згадав першу зустріч з митцем та його пошуки творчого шляху на початку кар'єри.

Багато друзів та рідних ділились цікавими спогадами про фотохудожника, відкриваючи різнобічні сторони його творчої особистості.

В день відкриття фотовиставки завітала перша екскурсія. Це учні 4-Б класу Чернігівського ліцею №32. Серед маленьких любителів прекрасного був і Данило онук – Валерія Миколайовича. Однокласники хлопця зізналися, що й досі не вірять в те, що Валерій Шайгородський вже ніколи не зайде з усмішкою до їх класу та не покличе на чергову фотосесію…

Тож пам'ять про талановитого фотомитця житиме в його світлинах та серцях тих, хто доторкнувся до його безсмертного спадку.

Довідка:
Валерій Миколайович Шайгородський народився 23 квітня 1955 року на Дніпропетровщині. З 1960 року жив та працював у Чернігові. Закінчив факультет фотомайстерності Заочного народного університету мистецтв у Москві. Професійно займався фотографією з 80-х років. Працював у міській та обласних газетах. Був членом Національної спілки фотохудожників України з 1993 року та відповідальним секретарем Чернігівської обласної організації НСФУ. Організував фотоклуб для молодих фотомитців "Прекрасне поруч". Помер 24 липня нинішнього року.

Катя СКРИПКА



Теги:фотомайстер, НСФУ, Шайгородський, виставки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar