реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Чергове загострення на македонському фронті

Вселенський патріарх Варфоломій I прийняв президента Республіки Північна Македонія Стево Пандеровськи.

Зустріч пройшла в теплій атмосфері. На зустрічі були обговорені питання, що становлять спільний інтерес, зокрема питання автокефалії Церкви в Республіці Північна Македонія – та відновлення її канонічної єдності з рештою православного світу. Стево Пендаровський закликав вирішити суперечку якнайшвидше, оскільки, за його словами, рана в Північній Македонії «шкодить всьому православному світу».

Також було обговорено значну роль Вселенського патріархату у подоланні церковної суперечки між Сербським Патріархатом та Церквою в Республіці Північна Македонія.

За такою скупою мовою інформагенцій - чіткий намір Вселенського патріархату надати автокефалію (незалежність) Македонській церкві. Головним противником, крім традиційно Сербської, досі була Елладська (Грецька) церква. Але після владнання суперечки про назву країни (греки вважають, що Македонія знаходиться у них, тому країну Македонію було перейменовано у Північну Македонію для безперешкодного прийому її у європейські структури), ця проблема відпала. Сербська ж церква, попри підтримку своїх імперських прагнень Москвою, не піде так далеко, щоб псувати стосунки з константинопольським престолом.

Тож на Москві - знову вой. Недарма їх патріарх Кіріл Гундяєв не виходить із добровільного "заточєнія", яким він спасається від корновірусу...

Тим паче, що визнання автокефалії Македонської церкви буде подвійним ударом по Москві: нововизнана церква автоматично визнає Православну церкву України, а амбіції сербів будуть укорочені. Сербів -вірних союзників Москви.

До відома: Македонська православна церква є однією з найстаріших у Європі, а в своєму статусі самопроголошеної автокефалії перебуває з 1967 року. Головний храм церкви - собор Святої Трійці побудував наш земляк, архітектор Анатолій Гайдамака.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:патріарх Варфоломій, Анатолій Гайдамака, Македонська церква, автокефалія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar