реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Чадний газ: небезпека для життя

ЧАДНИЙ ГАЗ (СО) - окис вуглецю, без кольору, практично не має запаху, легший за повітря, отруйний. Утворюється в результаті всіх видів горіння в умовах недостатньої кількості кисню, тому і названий “чадним газом”.

Джерелами чадного газу в побуті є звичайні грубки, несправна газова апаратура, пожежі та тютюновий дим. В кухні розміром 16м3 при горінні 3-х горілок впродовж 2 годин концентрація СО зростає в 11 разів, досягаючи 37-40 мг/м3, а вміст карбоксигемоглобіну в крові здорової людини зростає в 2 рази.

Вплив газу на людину при концентрації 0,2 % (0,2 мг/л) протягом 30-60 хв. може бути смертельним.
Отруєння чадним газом є причиною 50% випадків загибелі людей під час пожеж. В тютюновому диму його вміст складає 0,5-1%.

Чадний газ є небезпечним тому, що він вступає в реакцію з гемоглобіном крові в 200-300 інтенсивніше за кисень. В наслідок цього кров’яні тільця втрачають здатність постачати організм киснем, що викликає кисневе голодування – гіпоксію. В першу чергу кисневе голодування відчувають клітини головного мозку – звідси виникає головний біль. Це перша ознака надходження до організму чадного газу. Крім цього його дія викликає порушення координації рухів, депресію, людина втрачає здатність розмірковувати, її поведінка стає неадекватною – втрач
ається бажання уникнення існуючої загрози та здійснення заходів до власного порятунку. Вплив чадного газу може привести до зупинки дихання, а то й до смерті людини.

Нейтралізувати чадний газ дуже важко через його нездатність вступати в реакцію з водою, кислотами та лугами. Проте він легко розчиняється у воді, тому, в разі відсутності спеціальних засобів захисту органів дихання, необхідно використовувати зволожену пов’язку на обличчя – вона набагато зменшує концентрацію чадного газу в повітрі.

Перша медична допомога:

В разі отруєння чадним газом потерпілого слід негайно винести на свіже повітря в лежачому стані, розстебнути одяг для вільного доступу чистого повітря до легенів, забезпечити спокій і тепло, бо переохолодження організму є небезпечним. Бажано використати для вдихання кисень. В разі необхідності зробити штучне дихання та направити потерпілого до лікувального закладу.

Для запобігання отруєння чадним газом необхідно підтримувати систему витяжки в робочому стані. Перевірка проводиться в будинках обладнаних газовими колонками 2 рази на рік, а в будинках з газовими плитами – 1 раз, тому ні в якому разі не заважайте плановій перевірці системи витяжки працівниками ЖРЕД.

З метою самостійної перевірки її стану необхідно прикласти аркуш паперу до решітки витяжного отвору. Якщо аркуш притискається до решітки і утримується на ній – це означає, що система витяжки перебуває в робочому стані. Якщо ж аркуш падає – система не працює, тому необхідно якнайшвидше звернутися до своєї ЖРЕД.

Микола Медвідь
Управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради. Курси цивільної оборони м. Чернігів.




Теги:чадний газ



Коментарі (0)
avatar