реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Церква молиться, біси - тявкають...

З московською церквою ми на різних планетах - вони цілий день товчуть воду в ступі то про "мало людей", то "навезли автобусами", то в Успенському храмі "тільки журналісти і спецслужби".

Що сказати? На великі свята маю звичку протягом літургійного часу обходити три-чотири наші храми - скільки встигну. Так само сьогодні: був на Подолі - на храмове свято Різдва, був у Феодосіївському монастирі, і був в монастирі Успенському, де головний храм забрали з оренди у МП.

Скрізь собі люди, які шонеділі ходять до свого храму - не порожньо. У Феодосіївському взагалі не протовпишся - постояв у бабинці, погрівся, та й пішов. Щоб не штовхатися.

До чого це? До того, що всі ці люди НЕ ЗБИРАЛИСЯ створювати картинку велелюдного натовпу у Верхній Лаврі. І ніхто не давав їм такого розпорядження. Звісно, всі чули про історичну подію - перше богослужіння Предстоятеля Автокефальної Церкви України в Успенському соборі. Але не було й близько отого "московського ажіотажу" а-я їхня Ходинка - здохнуть у натовпі, но калач імператорський палучіть!

Різдво ж за Юліянським календарем! Підготуйся, йди на причастя до храму, де ти парафіянин. Бо Чаша одна й та сама - в Успенському храмі, Феодосіївському, Різдв'яному на Подолі й Успенському у місті Бахмач Чернигівської єпархії. Там, де настоятель на моє питання: "Чи поїдуть його парафіяни й він сам до Київа, до Лаври?" - отримав відповідь:

- Для чого? Ми щасливі, що наступив історичний момент і в Лаврі служитиме наш Предстоятель. Але у нас же своє уставне богослужіння, у Бахмачі...

Ні автобусів, ні рознарядок, ні навіть "простітєльного любопицтва" - для тих, хто молився за 300 метрів від Успенського собору Лаври. Христос один і той Самий по всіх храмах України.

І тільки для гордих Він має бути тільки з ними, з Московським патріархатом, а ще краще Його вірні щоб всі-всі були під фотокамери єпархіяльних чудо-майстрів, які якщо шо, то й підфотошоплять "морє людскоє" - як той "воровской" візит Ґундяєва до Лаври...

Скільки ж у них отого від 9-мая і "ноябрскіх празніков", явки под запісь, обізатільного прісутствія... І коли від них забрали Успенський храм, перетворений ними ж на капище власних гріхів, - то й тут день Різдва отруїли собі ревнивими підрахунками "прочано-голів", "нєнастоящіх вєрующіх" і проч.

Йолопи. Та заколядуйте ж ви просто собі під ніс! Хай розіжметься від судоми щелепа - українська мова лікує. І переосвячує навіть - як той храм після довгих років церковно-московських кривлянь.

А на фото - віряни у Феодосіївському монастирі ПЦУ поблизу Лаври. Вони не потрапили у кадр, але теж були присутні на Літургії в Успенському соборі. Невидимо для ґундяїівців. Уявляєте?

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Ростислав Мартинюк, лавра, пцу, Московська церква


Читайте також



Коментарі (0)
avatar