реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

«Це Німеччина. Корупції тут практично немає»

У країнах Євросоюзу працює набагато більше чиновників, ніж в Україні, але там добре закріплена система захисту прав і свобод людей. Так характеризують виконавчий апарат держав ЄС колишні українці, котрі там проживають.

«Система у Франції побудована так, що будь-який чиновник боїться порушити закон. На жаль, в Україні такого нема», - розповів колишній українець Володимир ПОСЕЛЬСЬКИЙ.

У Франції теж велика бюрократія

- У кожного французького чиновника чітко розподілені повноваження, - каже Володимир Посельський. - При виникненні будь-яких проблем, завжди існує можливість їх вирішити, скажімо, обговоренням у пресі. Наприклад, була одна ситуація з колишнім міністром Франції Казуляком, в якого виявили рахунок у Швейцарії, про який він не признавався. Коли виник цей скандал – він сам подав у відставку.

У мерів є чітка процедура справ, якими вони займаються. Скажімо, якщо вам терміново потрібно отримати копію свідоцтва про народження, це зроблять дуже швидко. Приходите, приносите свій документ. Заповнюєте відповідний формуляр і за п’ять хвилин видають копію, завірену нотаріусом.

Існує ціла система послуг, якими можна скористатися через мережу Інтернет. Так, у них існує префектура - представництво президента. Ця система справді працює. Вони справді багато уваги пред’являють тому, щоби спростити процедуру отримання документів. У кожного мера є люди, котрі в якісь окремі дні проводять прийом громадян. Франція славиться тим, що давно є централізованою державою – ще від часів Наполеона. Відтоді існують чимало законів у цій країні, і їх досі виконують. Скажімо, в 1860-му році створили закон про те, що не можна на стінах писати. У Франції його досі виконують. Тобто, старі закони діють, і з кожним роком вони удосконалюються та покращуються. У них існує ціла практика й традиція підготовки держслужбовців. І це не змінюється з приходом нової влади, бо вони мають адміністративний "хребет", який діятиме завжди.

Францію називають країною №1 за кількістю чиновників. Тут дуже велика бюрократія. Триває прагнення скоротити кількість їх. Однак, система набору державних кадрів відбувається виключно через конкурси. Хочете стати звичайним службовцем на пошті - ви повинні мати диплом, а потім маєте скласти загальний іспит. Якщо ви не робите помилок у своїй діяльності, держава гарантує вам довічне працевлаштування.

«Ніхто тут не створює ситуацій для власної вигоди»

- Корупції в цій країні немає, - продовжує Володимир Посельський. - Для французів це чуже поняття - коли за якийсь папірець вимагають гроші. Звісно, французи дуже часто скаржаться на свою країну, проводять різні страйки. Але та бюрократична система Франції, у порівнянні, скажімо, з Італією, ще дуже добре працює.

У Франції існує ціла система надання послуг спілкування держави з людьми, яка вирішує купу проблем, які є в державі. Ніхто тут не створює ситуацій для власної вигоди - за ті правопорушення його можуть вигнати з роботи.

- Поліція має власну службу перевірки, - каже чоловік. - Якщо, скажімо, поліцейські вас затримали і вимагають від вас 100 євро, то ви можете написати заяву - інспекція перегляне ваше звернення. У них добре працює інспекція з контролю витрачання грошей - те, що в нас називають Рахунковою палатою. Скажімо, схожа ситуація була, коли наш президент Ніколя Саркозі у період передвиборчої кампанії поїхав кудись з робочим візитом. Тоді інспекція, вивчивши суть поїздки, визначила, що президент повинен віддати гроші, витрачені на цю поїздку - вона виявилась не так робочою, як агітаційною.

Все контролює незалежна преса. Скажімо, знаходили факти про прем’єр-міністра, який усіх закликав, аби сплачували податки, а в самого були рахунки у Швейцарії - через це подав у відставку. Люди навіть на найвищих рівнях не мають недоторканності й повинні відповідати за свої вчинки.

«Всі працюють по правилах, справно платять податки»
У Німеччині практично немає корупції, зате існує величезна бюрократія. Але вона лише зміцнює громадський контроль та прозорість робити чиновників. Про це розповів українець

Олександр ГОРСЬКИЙ, який нині проживає в Магдебурзі.

- Це Німеччина. Тут все в порядку. Корупції тут практично немає. Всі працюють по правилах, справно платять податки, ніхто не «мутить» нічого, - каже він. – Німці, навіть якщо працюють вдома, то могли б приховати це. Але ж оформлюють усі документи, а тут бюрократія дуже велика і паперів потрібно дуже багато. Німці оформлюють документи, щоб платити податки. Навіть якщо заробіток непостійний, вони сплачуватимуть ці податки, бо всі люблять свій край, пишаються своєю країною. Їм приємно платити податки, щоби відчувати, що кожен з них - частина суспільства, що вони докладають свою частину до творіння добробуту. Тому це дуже відрізняє їх від інших. Всі німці великі патріоти і своєї країни, і своїх міст, і навіть своїх сіл. Вони щиро люблять усе це. А не так, як ми. Це дуже відчувається. Це ментальність, яку нам не нав'яжеш і не прищепиш.

Тут скоротили років 15 тому соціальні виплати, і з того часу тривають так звані понеділкові мітинги - люди протестують у центрі міста, щоб ці виплати повернули. Ніхто їх повертати не збирається. Цих протестувальників буває інколи троє, а інколи чотири. І схожі вони більше на клуб невдах. Тому я не думаю, що основна маса населення якось страждає. Але якось ці 15 років вижили – значить, не все так погано у них.

Гадаю, люди тут відчувають себе захищеними. Медицина хоч і дуже дорога, але всі люди застраховані: хто працює - від роботодавця, а хто ні - від держави.
Міліція справді захищає людей – не так, як в Україні.

От був якийсь страйк громадського транспорту: цивілізовано попередили за тиждень по радіо, що такого-то дня, в понеділок, робочий день, весь громадський транспорт не працюватиме. Ніхто не працював. І хоч було важко добиратися на роботу, все суспільство розділило проблеми тих людей, які страйкують.

Будь-яка професія в Німеччині дуже цінується – всіх практично «на рівних». Якщо ти прибираєш сміття, тебе однаково поважають, як ніби ти працюєш в бюро. Чимало реклами на сміттєзбиральних машинах: от наш найкращий працівник місяця – і його велике фото!

Мені важко уявити, щоби тут було якесь хабарництво. Здається, вони навіть не можуть допустити в уяві такого поняття - щоб брати гроші, не сплачуючи з них податків. Гадаю, якби хабарі у Німеччині існували, то вони обов'язково були б оподатковані.

Німеччина – мабуть, найбільш бюрократична країна в світі. Але це й унеможливлює корупцію. Все мусить мати свій папірець, свій час і своє обґрунтування. Покупки на фірми, окрім чеків, мусять мати ще два або три інші варіанти звітів. Всі роздруківки з банку про те, скільки є грошей на рахунку, мають зберігатися і звітуватися. Усі мають мати папери щодо прописки, контракти оренди квартири. Але від цього тільки зміцнюється громадський контроль – все відбувається чесно і прозоро.

Микола КОБИЛЮК

Цитата:
Якщо ти прибираєш сміття, тебе однаково поважають, як ніби ти працюєш в бюро. Чимало реклами на сміттєзбиральних машинах: от наш найкращий працівник місяця – і його велике фото!
Матеріал підготовлено за сприяння проекту «Українські студії європейської журналістики» за підтримки МФ «Відродження».



Теги:Україна - Німеччина, Корупція, євроінтеграція, Україна - ЄС


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А чому не сказали про Гонконг, у якому корупція нижче ніж у Англії, Японії, Німеччині? За рахунок того, що у Гонконгу зробили заходи покарання більш жорстокими, та усіх чиновників змусили довести, що їх майно придбане за чесно зароблені гроші, створили незалежну комісію по боротьбі з корупцією, вони змогли знизити рівень корупції з 94% до 2-3%! Й наші комуняки пропонують перейняти їх позитивний досвід, але ж влада й опозиція проти, так що жити нам у корупційній країні ще довго!
avatar