реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Бутафорна соборність

Переконаний, що переважна більшість громадян України прагне жити в державі , де панує злагода та єдність між народом і владою при вирішенні важливих питань державності .
Проголошення 22 січня 1919 року Акту Злуки стало дійсно історичною подією в нашій історії і незалежно від того хто сьогодні перебуває на владному олімпі змушений це враховувати . Навіть колишній президент Кучма , мабуть щоб не виглядати повним невігласом , в 1999 році видав указ, відповідно до якого було встановлено День Соборності як велике державне свято . Яке фактично відзначається національно свідомими українцями з 1990 року.

Цього року з нагоди 92-ї річниці проголошення Акту Злуки за ініціативи Ніжинської організації ВО “Свобода” 22 січня у м . Ніжині біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбувся мітинг . В заході взяли участь представники ВО “Свобода “, КУНу, Українського козацтва та громадських організацій .

На початку мітингу активіст ВО”Свобода “ Микола Науменко зазначив про важливість відзначення Дня Соборності для об’єднання українських земель .Наголосив на тому, що сьогодні режим Януковича своєю антиукраїнською політикою роз’єднує український народ . І тому справжні патріоти , націоналісти ніколи не об’єднаються з представниками олігархів які керують Україною.

Керівник Ніжинської міськрайонної благодійної організації “ Благодійний фонд “ Ніжен “ Микола Шкурко у своєму виступі зазначив, що сьогодні дуже важливим для соборності України є те, щоб українці не тільки не виїжджали на заробітки за кордон, а й поверталися в Україну. Але для цього потрібно, щоб влада створила належні умови та високий рівень життя для українського народу. Представники Конгресу українських націоналістів О.Москотін та Ю.Пашко акцентували увагу присутніх на тому, що сьогодні при владі, як на місцях так і на вищо му рівні знаходяться представники кримінально-олігархічних кланів, які дбають перш за все про свої інтереси. Закликали до об”єднання всіх національно- державницьких сил для спротиву нинішній владі. На мітингу було прийняту резолюцію .

Ми , учасники мітингу присвяченого 92-й річниці проголошення Злуки українських земель усвідомлюючи відповідальність за долю України,
розуміючи важливість єдності українського народу, висловлюємо свій протест проти антинародної і антиукраїнської політики нинішньої влади. Вимагаємо від Президента України В.Януковича :

- припинити антиукраїнську політику у мовній , освітній , ідеологічній , судовій ,соціальній , економічній ,культурній та духовній сферах ;
- припинити політичні репресії проти опозиції ;
- зупинити проведення так званої пенсійної реформи ;
- припинити проведення будь-яких реформ за рахунок українського народу .
Від Ніжинської міської ради та міського голови вимагаємо:
- перегляду та зниження цін на житлово-комунальні послуги;
- проведення системної роботи по ліквідації комуністичної спадщини (перейменування вулиць , демонтажу пам’ятника Леніну) ;
- дотримання природоохоронного законодавства ;
- відмовитись від плану забудови берегу р.Остер ;
- винесення телевізійної вежі та станцій базового мобільного зв’язку за межі міста, що шкодять здоров’ю людей .
У випадку ігнорування наших вимог залишаємо за собою право на проведення акцій протесту з відповідними вимогами .

А за 30 хвилин до акції опозиційних сил представники міської та районної влади (перші особи відбули на урочистості до Києва) під звуки духового оркестру провели мовчазне покладання квітів до пам’ятника Т.Шевченку . І, як повідомляють ЗМІ влада проводила подібні заходи за одним сценарієм по всій Україні. Можна зрозуміти цих чиновників для яких це свято є чужим і не зрозумілим . Ми знаємо , що на всіх рівнях влада в основному складається з кадрів старої компартійної номенклатури, яких важко назвати патріотами . І для них все , що пов'язане з Українською Народною Республікою , Центральною радою , а тим більше з Симоном Петлюрою є проявом українського буржуазного націоналізму .

Обидва зібрання не відзначалися багатолюдністю але різнилися по суті . Якщо представники влади змушені були проводити ці заходи , хоч і бутафорно, то представники національно- патріотичних сил проводили це свідомо , з душею . І тому дуже важливо говорити про об’єднання і справжню соборність України в умовах коли влада сьогодні реально відірвана від народу і його проблем .

Знаковим в цьому є виступ глави УГКЦ Любомира Гузара, який зазначив :
«Слово «соборність» означає «єдність». Чи можна святкувати соборність, якщо ми не об'єднані?»- зазначив Гузар. Він вважає, що кращим вчинком у такій ситуації буде звернення кожного українця до Господа з молитвою про єдність. «Ідеальним було б, якби всі ми – від старшого до малого – разом, в одному місці, зібралися та заспівали український гімн чи, принаймні, вигукнули б: «Слава Україні!» Та було б це щирою маніфестацією об'єднаної України, якщо ми роз'єднані, якщо наші серця не б'ються в такт», - сказав Архієпископ. «Слово «соборність» похо дить від слова «собор», тобто храм, у який сходяться всі люди, незважаючи на різні ознаки, які можуть їх розділяти. Чи не було б добре у день святкування Соборності України стати одним собором?», - додав він.

Закінчити хочу словами видатного поета Юрія Клена, який дуже образно описав ті буремні героїчні часи національно-визвольної боротьби українського народу у поемі ‘Попіл Імперії’ :
На Україні мов Великдень ясний ,
там сонце вже ніколи не загасне
Летять пісні з Дніпрянських берегів
В Херсон , Одесу , Львів
Свята Софія землі вже збирає
І України дві в одну єднає
По всіх містах , не мов весняний шал ,
гуде Універсал…

Микола Науменко, м.Ніжин.




Теги:М.Шкурко, Ніжин, Сяйво, День Соборності


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Микола Науменко - це не той націоналіст, що став до лав соціалістів О.Мороза у 2006 році і був від них депутатом Ніжинської міськради?
avatar
2
Як відомо, соціалісти були тоді у демократичній ( помаранчевій ) коаліції. А Микола Науменко як був, так і залишався в УРП"Собор". Не з його вини недієздатній. Знаю його як принципового і послідовного депутата-патріота минулого скликання.
avatar