реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Буряти починають боротися за свободу від Москви

У столиці Республіки Бурятії Улан-Уде пройшов мітинг проти агресії Росії в Криму під лозунгом «Не будемо душити чужу свободу!» На відміну від охоронців правопорядку, протестуючих було не багато: на 10 учасників мітингу – 150 поліцейських та агентів ФСБ, розповідають очевидці. За мітингом, що проходив поруч з кіоском на торговій площі міста, спостерігало близько трьох десятків представників преси.

«Більшість населення Бурятії не розуміє, чим нам загрожує ця війна. В цей момент нам було б неприємно асоціюватися хоч чим-небудь з мілітаристами, агресорами», - заявила одна з організаторів акції Надія Низовкина. За словами Низовкиної, наслідком агресивної політики Росії в Криму, стане остаточне придушення свобод в самій Росії:
Це справа не лише України. Це справа Бурятії. Ми прекрасно знаємо, що зараз забороняється бурятська мова. Українці зараз борються за свою мову, за свою державу. Ми повинні боротися за елементи бурятської державності. Ми повинні підтримати цей прецедент.

«Як відомо, зараз вносяться дуже серйозні поправки в законодавство. Наш Кримінальний кодекс їм, напевно, здався занадто м’яким. Тепер у нас буде заборонено, по-перше, виправдання фашизму, по-друге, обговорення Кримського питання, по-третє, перегляд результатів Великої вітчизняної війни. Чомусь ніхто не згадує, що розпалювання агресивної війни це теж - стаття в Кодексі. І зараз її можна було б цілком застосувати до нашого уряду і до наших проурядових новин».

Вона закликала усіх присутніх зрозуміти, що українці виборювали свою свободу та культурну самобутність – те, що утискається в Бурятії.

«Це справа не лише України. Це справа Бурятії. Ми прекрасно знаємо, що зараз забороняється бурятська мова. Бурятська мова – це національна мова, так само як і українська. Українці зараз борються за свою мову, за свою державу. Ми повинні боротися за елементи бурятської державності. Ми повинні підтримати цей прецедент. Ми не повинні обговорювати - хто вони – бандерівці, оранжисти, фашисти – усі ці ярлики, які на них навішує наша влада. Ми повинні лише радіти, що створюється прецедент реально незалежної держави з однієї з колишніх Радянських республік».

За словами бурятського правозахисника Доржо Дугарова, що також був присутній на протесті, буряти завжди тепло ставилися до українців, які є для них натхненням того, як треба боротися за свої права.

«Свобода України – це приклад і надія для Бурятії також здобути свою свободу та незалежність», - заявив Дугаров.Голос Америки



Теги:Сепаратизм, Бурятія, Улан - Уде, Україна - Росія, розпад РФ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar