реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Будівельник — потрібна професія! ФОТО

На Чернігівщині готують “універсальних” робітників

Старшокласники Чернігівщини все частіше віддають перевагу закладам профтехосвіти! Так, за результатами 2010 р. порівняно з 2009р., – чисельність набору в ПТНЗ (професійно-технічні навчальні заклади) збільшилась на 500 учнів. Чому? Відповідь на це запитання чернігівські журналісти отримали під час прес-туру на тему “Новації в системі профтехосвіти Чернігівщини”, що провів медіа-центр “Моє місто”.

По-перше, молоді люди не хочуть «втрачати час» у школі і прагнуть здобути спеціальність. По-друге, в ПТНЗ вони отримують таку ж середню освіту, як у школі (адже навчання ведеться за однаковими програмами). По-третє, учні ПТНЗ отримують стипендії. Нехай це лише 200 грн. щомісяця плюс 40% за успішність і старанність, але в нинішній фінансово-економічній ситуації - суттєвий додаток до сімейного бюджету.

Про підготовку робітничих кадрів для різних галузей економіки йшлося в Чернігівському професійному будівельному ліцеї. На запитання журналістів надали відповіді начальник відділу профтехосвіти управління освіти і науки Чернігівської ОДА Володимир Глузд та в.о. директора ліцею Михайло Гавриленко.

Як повідомив представникам ЗМІ В.Глузд, система профтехосвіти Чернігівщини готує кваліфікованих працівників для більш ніж 80 професій для 7 галузей економіки. У нас функціонують 21 навчальний заклад системи профтехосвіти (в тому числі - при установах виконання покарань). Для порівняння: а вищих навчальних закладів на Чернігівщині — близько 80! Тобто на одного робітника “припадає” чотири юриста, інженери чи педагога.

Кожного року навчальні заклади залишають понад 4 тисячі випускників – ціла армія робітничих кадрів. Працевлаштування залишається для багатьох гострим питанням, але майже всі, хто прагне, знаходять роботу (близько тисячі випускників приходять на дотаційні робочі місця за направленням центру зайнятості). Приблизно 30% випускників продовжують навчання у ВНЗ.

- Важко визначити, які спеціальності найбільш «популярні» в ПТНЗ, з року в рік ситуація змінюється, - розповів Володимир Глузд журналістам. – Однак можна сказати, що дівчата обирають переважно професії шевців, перукарів. Адже вони дозволяють працювати вдома, бути приватним підприємцем. Є попит на будівельні професії. Штукатуру, маляру, плиточнику не обов’язково працювати на підприємстві. Хлопці та дівчата на хліб з маслом можуть заробити і в Києві, і в Мінську, і в Москві, і будь-де за кордоном. Також користується попитом професія майстра-слюсаря з ремонту автомобілів, адже будь-який гараж у такого фахівця може стати майстернею.

Аби випускники ПТУ були більш конкурентоспроможними на ринку праці, їм пропонують здобувати інтегровані спеціальності чи взагалі нові для нашого регіону. Приміром, на базі спеціальності «водій транспортних засобів» чи «слюсар з ремонту автомобілів» відкрито нову – «рихтувальник кузовів». У сільському господарстві «тракторист-машиніст» може бути ще й «слюсарем з ремонту сільгосптехніки» чи «водієм транспортних засобів категорії В і С». «Штукатур» здобуває спеціальність «лицювальника-плиточника», «слюсар» - «сантехніка» тощо.

Нещодавно у чернігівських ПТУ з’явилася нова професія – «тістороб». Раніше навчальні заклади готували лише «пекарів», але цей спеціаліст мав також вміти готувати тісто. Відтепер можна отримати інтегровану спеціальність «пекар-тістороб». Серед “новинок” - професія утеплювача будівель і фасадів, прийом на яку буде проводитися вже цього року. Також на базі будівельного ліцею починають готувати “слюсарів-сантехніків”. Для цього вже створені відповідні умови, змонтоване обладнання.

До речі, аби учні ПТНЗ вміли працювати за новітніми технологіями та з сучасними матеріалами, у деяких закладах діють навчально-практичні центри, створені за сприяння потужних фрм. Так, у будівельному ліцеї подібний центр створений у рамках програми впровадження науково-технічних досягнень у галузі будівництва в навчальний процес Міністерства освіти і науки України разом з концерном «Хенкель Бауттехнік (Україна)» - відомим виробником будівельної продукції. Журналісти ознайомилися з його матеріально-технічною базою та виробничими майстернями. Тут проходять підготовку та перепідготовку також і безробітні громадяни, підвищують кваліфікацію будівельники, співробітники торговельних мереж.

На сьогодні у професійно-технічних закладах Чернігівщини здобувають освіту майже 8 тисяч юнаків і дівчат. Профтехосвіта залишається безкоштовною. Єдина відмінність: фінансування ведеться в розрахунку на одного учня, а не на утримання закладу. Хоча є певні групи, де підготовка здійснюється на контрактній основі (за погодженням людини і навчального закладу, але це виняткові випадки, в основному – за замовленням центрів зайнятості).

* * *
Довідкова інформація

Чернігівський професійний будівельний ліцей здійснює якісну загальноосвітню підготовку і дає професію кваліфікованого будівельника.

На базі 9 класів тут можна отримати спеціальність:
- муляра; монтажника з монтажу сталевих та залізобетонних конструкцій;
- електрозварника ручного зварювання;
- штукатура; лицювальника-плиточника; муляра;
- столяра (будівельний); тесляр; різальник по дереву та бересті;
- електрогазозварника: електрозварника на автоматичних та напівавтоматичних машинах;
- електромонтажника з освітлення та освітлювальних мереж; електромонтажника силових мереж та електроустаткування;
- штукатура; монтажника гіпсокартонних конструкцій; муляр.

На базі 11 класів:
- Муляр; штукатур;
- столяр (будівельний), тесляр;
- штукатур; лицювальник-плиточник; муляра;
- монтажник технологічного устаткування та пов’язаних з ним конструкцій; електрозварник ручного зварювання;
- електрогазозварник; електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах;
- монтажника гіпсокартонних конструкцій.

Матеріально-технічна база ліцею дає змогу отримати найвищу кваліфікацію та всіма цими професіями. Тут є кабінети, майстерні, оснащені сучасним обладнанням, комп’ютерний клас з новітніми комп’ютерами, спортивна та актова зала, гуртожиток для іногородніх учнів. В ліцеї працюють гуртки художньої та технічної творчості, спортивні секції.

Вікторія Кудіна







Теги:куди піти вчитися, будівельники, старшокласники, профтехосвіта


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Статья заказная, это однозначно.
Хотелось бы встретиться с автором и объяснить , почему выпускники идут в ПТУ.
avatar
2
Автору -- Вікторії Сидоровій -- можна написати на службову пошту: [email protected]
avatar