реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Будинок Полторацьких хочуть приватизувати?

Будинок Полторацьких у Чернігові, що знаходиться по проспекту Миру, 74, який досі не встиг отримати статус пам'ятки архітектури, на наступній сесії Чернігівської міської ради хочуть «пустити з молотка».

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє громадський активіст Олександр Гашпар, пише сайт ПіК.

Згідно з проектом рішення, будинок хочуть внести до переліку тих об’єктів, які підлягають приватизації у 2016 році.

Окрім будинку Полторацьких до переліку увійдуть наступні приміщення:

- нежитлове приміщення, проспект Миру, 52;

- нежитлове приміщення, вул. Магістратська, 13;

- нежитлове приміщення, вул. Магістратська, 13;

- нежитлове приміщення, вул. Зелена, 4;

- нежитлове приміщення, вул. Гонча, 48;

- нежитлові приміщення, проспект Перемоги, 108;

- нежитлова будівля, нежитлова дерев’яна будівля, залізобетонна огорожа з металевими воротами, вул. Генерала Пухова, 49;

- нежитлове приміщення, вул. Захисників України, 9в.

Згідно з пояснювальною запискою, орієнтовна сума коштів, яка повинна надійти до міського бюджету після продажу всіх зазначених об’єктів, складає близько 4,2 млн. грн.

Довідково:

Цей будиночок споруджений у 1877-1878 роках на вулиці Шосейній. У 1919 р. він став власністю земського лікаря Павла Петровича Полторацького та його родини.

Власник будинку Павло Петрович Полторацький народився в селі Гірськ Городнянського повіту (нині Щорського району) у 1869 р. у сім’ї дрібного поміщика. Закінчив Лазаревський інститут східних мов у Москві, який готував дипломатів. У цей час у нього розладналися стосунки з батьками, які були проти його шлюбу з простою дівчиною, покоївкою матері. Крім того, він відмовляється від дипломатичної кар’єри, що призвело до повного розриву відносин з батьками. І лише народження онука, якого назвали на честь дідуся Петром, принесло примирення в родині.

Павло Полторацький закінчує Київський університет святого Володимира (1884 р.). Ще будучи студентом медичного факультету, разом з професором К. М. Сапежком він лікував безкоштовно хворих на Подолі.

Після закінчення навчання працював лікарем у різних містечках та селах України. Зокрема, у містечку Сновську (нині – Щорс) пам’ятають про чуйного, всебічно освіченого лікаря, який безкоштовно лікував бідних. У Чернігові він також вважався одним із кращих фахівців, працював у різних лікарнях міста. Як кращого фахівця у 1921 р. його запрошують до складу експертної комісії для обстеження мощів святого Феодосія Углицького.

Загинув Павло Петрович Полторацький у 1941 році під час бомбар­дувань Чернігова фашистською авіацією. Похований він на старому православному кладовищі на Старобілоуській вулиці.

Цей будинок тривалий час тримав Союз Українок, очолюваний покійною актрисою Раїсою Решетнюк. На пропозиції Юрія Тарасовця на половині будинку відкрити кафе, а на іншій обладнати світлицю, вона відповідала негативно. В результаті - ні торби, ні груш...



Теги:Раїса Решетнюк, будинок Полторацьких, Союз українок, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar