реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Бібліотеки - раритет, пережиток чи шлях до інформаційного суспільства?

Не часто влада збирає послухати бібліотечних працівників. Тож нарада керівників районних та міських бібліотечних систем області, проведена заступником голови ОДА Наталією Романовою, певно, виявилася для них приємною несподіванкою.

Зі статистики, озвученої в.о.директора департаменту культури, туризму, національностей і релігії Олександром Левочком.

Бібліотечним обслуговуванням в області охоплено 41,4 відсотка населення. При тому, що 70 відсотків бібліотек працюють менше 40 годин на тиждень. 16 бібліотек в області взагалі не працювали минулого року через відсутність кадрів. У 53 відсотках населених пунктів області бібліотек просто нема. Минулого року ліквідовано три бібліотеки у Новгород- Сіверському районі. З 716 бібліотек області лише 81 має доступ до інтернету.

Ще статистика від Інни Оліфіренко, директора обласної універсальної бібліотеки імені Короленка: минулого року на кожну сільську бібліотеку припало 0,15 книг з нових надходжень, із загальнодержавних бюджетних 9 мільйонів, виділених на книги, область отримала 81 книгу. Половина бібліотечного фонду в області - російськомовні видання, в основному, застарілі.

І для противаги - дві бібліотечні системи: Прилуцька міська і Городнянська районна (за виступами їх керівників).

Прилуки. З місцевого бюджету отримали книг на 5,1 тисячу гривень. Бібліотека організовує премію "Цвіт папороті" імені Любові Забашти - лауреат отримує 3 тисячі гривень. Цього року ним став скульптор Семен Кантур. У бібліотеці - вистави за поезією Ліни Костенко "Люди, будьте взаємно красивими!", перегляд документальних фільмів, фотовиставки, платно починають навчати англійській мові, створено відеоролики, де прилучани читають поезії прилуцьких поетів. Але - "фонди застаріли так, що можна списувати 50 відсотків книг".

Городня. На 75 сіл - 35 бібліотек. Потрібен бібліобус для обслуговування сіл. Жодна сільська бібліотека не працює повний робочий день. Бібліотека організовувала супровід відкриття пам'ятника поету Петру Пиниці.

В дискусії, що виникла на обговоренні проблем, часто звучало нарікання, що київська влада фактично заборонила бібліотекам заробляти гроші - значним джерелом був так званий "нічний абонемент", про поновлення якого просили книгознавці.

Я ж вважаю, що цього мало. Треба ставити амбітну задачу - чому б не домагатися права книжкової торгівлі бібілотеками? Мережу книготоргівлі ніхто ж не відновить так, щоб до кожного райцентру. А в цьому випадку доходила би книга майже до кожного села. Пригадалося, як в американській аптеці я купував щось типу сендвіча - тобто фармацевтичний заклад спокійно заробляє гроші і на їжі. То чому наші бібліотеки не можуть заробляти на книгах?!

І останнє. Обласна дитяча бібліотека імені Миколи Островського буде перейменована відповідно до закону про декомунізацію.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:БІБЛІОТЕКИ, Прилуки, декомунізація, городня, Наталія Романова, Чернігівська ОДА


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Слушна думка щодо книготоргівлі в бібліотеках.
Головною є управлінська проблема. Підпорядкованість адміністративна міським управлінням культури ізолювала бібліотечну систему від фахового співробітництва.
На часі утворення галузевого об’єднання бібліотек.
avatar