реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Безбатченків бути не повинно

Напередодні Дня усиновлення, який вперше відповідно до Указу Президента України від 27.11.2008 № 1088 буде відзначитись 30 вересня в Україні, відбулося чергове засідання прес-клубу «Ділове слово» управління у справах преси та інформації облдержадміністрації на тему: «Усиновлення дітей – пріоритет державної політики». У засіданні взяли участь заступник начальника обласної служби у справах дітей облдержадміністрації С.Железний та начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи обласного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Н.Яковенко.
Нині, як повідомив Станіслав Железний, пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, визначено усиновлення дітей у сім’ях громадянами України. Воно проводиться в інтересах дитини для забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя. Із 2974 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, згідно з чинним законодавством мають підстави для усиновлення 1022 дітей (або 34,4 % від їх загальної кількості). Впродовж поточного року на облік на усиновлення в області взято 220 дітей.
Як зазначив заступник начальника служби у справах дітей, проведення заходів місцевими органами влади, спрямованих на підтримку національного усиновлення, дозволило збільшити число дітей усиновлених громадянами України – із 16 дітей у 2005 до 33 дітей за 9 місяців 2009 року. З 1 січня 2009 року запроваджена виплата допомоги при усиновленні дитини.
Зазначалось, що найбільш поширеною формою сімейного виховання в області є опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Цією формою охоплена 1731 дитина даної категорії (або 58,2 % від їх загальної кількості). З 1 січня 2009 поточного року вдвічі збільшена державна допомога на дітей, які виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників.
Як розповіла начальник відділу обласного ЦССМ Ніна Яковенко, обласним, районними та міськими центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо впровадження нових сімейних форм виховання.
Результатом її стало те, що в І півріччі 2009 року до районних і міських ЦСССДМ із питань створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу звернулось 32 особи і 51 сім’я, з них взято на облік як кандидатів – 15 осіб і 37 сімей. Для цих осіб вже проведено навчальні тренінги.
19 родин та 19 осіб отримали довідки і рекомендації. Всі функціонуючі прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу перебувають під соціальним супроводом центрів СССДМ, у ході якого ДБСТ та прийомним сім’ям надано понад 7 тисяч індивідуальних послуг. Більшість з них була спрямована на вирішення міжособистісних проблем, зокрема, нагляду за психічним, фізичним та духовним розвитком дітей, консультацій з питань сімейного мікроклімату, вирішення соціально-економічних питань тощо.
Для збереження виховного потенціалу сімей, поширення інноваційних підходів до становлення особистості дитини, встановлення конструктивної взаємодії між прийомними та біологічними дітьми, налагодження стосунків з біологічною родиною на базі обласного ЦСССДМ були організовані курси підвищення кваліфікації для 35 прийомних батьків, батьків-вихователів.
Крім того, працівниками центрів СССДМ регіону здійснювався супровід сімей опікунів, піклувальників, охоплено 445 осіб, яким надано 1928 індивідуальних послуг.

Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації






Коментарі (0)
avatar