реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Без радянських купюр

У квітні у харківському видавництві «Фоліо» виходить роман-епопея українського письменника Анатолія Дімарова, що вперше був опублікований у трьох томах із купюрами у 1960-х роках. Про це повідомляє nv.ua.

Восени 2020 року на українські екрани вийшов 12-серійний фільм студії «FILM.UA» за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України «І будуть люди», знятий за романом українського письменника Анатолія Дімарова (1924 — 2014).

Роман-епопея розповідає про початок радянської окупації України у 1920−30-х роках: розкриває події НЕПу, колективізації та Голодомору на прикладі одного із селищ Полтавщини. Назву книзі дав рядок із поезії Тараса Шевченко «І Архімед, і Галлілей».

«Пророчі слова великого Тараса, що „на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі“ стали непохитним переконанням і Анатолія Дімарова: останній рядок цього твердження він узяв за назву одного з кращих своїх творінь. Хоч у ньому йдеться про найтрагічніші сторінки життя українського селянства періоду колективізації-Голодомору, хоч до нашої Незалежності ще залишалися довгі десятиліття», — сказано в анотації до нового видання.

Уперше роман вийшов у трьох томах у 1964, 1966 та 1968 роках у видавництві «Радянський письменник». 1970 року роман був перевиданий однією книгою у видавництві «Дніпро».

«Річ у тім, що беручись за написання роману, а це початок 1960-х, письменник уже позбувся облуди радянщини. Зате вона цупко трималася за свої наративи — третину твору цензура скоротила. Нині ця правдива історія започаткувала нову сторінку у своєму життєписі: видавництво «Фоліо» перевидає її без купюр, а недавня 12-серійна екранізація роману здобула визнання як перша в країні історична родинна сага», — також ідеться в анотації.

За інформацію на сайті «Фоліо», книга поступить у продаж із 8 квітня. Її можна буде придбати як у паперовому форматі, так і в електронному вигляді. Обсяг видання майже 1000 сторінок.



Теги:Фоліо, Анатолій Дімаров, українська література


Читайте також



Коментарі (0)
avatar