реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Б’є по зубах пародонтоз

Засмикане численними болячками людство постійно натикається на все нові й нові проблеми, пов’язані зі станом здоров’я. Проблеми, що, як правило, викликані так званою цивілізацією, точніше її гримасами. Одна з таких проблем, яка постала в останній час перед українцями, — вкрай поганий стан здоров’я зубів та загалом ротової порожнини. Проблема ускладнюється ще й доволі пасивним, якщо не сказати — байдужим ставленням наших співгромадян до цих захворювань. Ні, звичайно ж, усі розуміють, що таке зубний біль, особливо, як припече. Усі бояться, як чорт ладану, візиту до стоматолога, чи не тому й відкладають його, запускаючи хвороби. Усі бодай краєм вуха чули, що звичайнісіньке захворювання зубів призводить не до чогось, а до захворювань серця, інших життєво важливих органів. Чули, знають і, між тим, легковажать.

Справа набула такого повороту, що не так давно Міністерство охорони здоров’я України змушене було провести в Києві “круглий стіл” із цих проблем. Про важливість його говорило вже те, що в заході взяв участь головний стоматолог Мінохорони здоров’я, директор Інституту стоматології, доктор медичних наук, професор Олексій Володимирович Павленко. А ще — один із провідних фахівців стоматологічної науки і практики в Україні, завідувач кафедри Національного медичного університету ім. А. Б огомольця , доктор медичних наук, професор Анатолій Васильович Б орисенк о . Н а що ж передовс і м звернули увагу світила медичної науки і практики? На те, що в Україні, особливо у людей середнього віку і старших на перший план з усіх хвороб зубів і порожнини рота вийшов уже не карієс, тобто руйнація зубної тканини, а пародонтоз. Це захворювання ясен, їх запалення, оголення, руйнація, а відтак уже не просто хвороба зуба, а повне його випадання. Статистика сумна: від 81 до 89 відсотків дорослих у нас мають проблеми зі здоров ’ ям ясен. Після 30-40 років саме пародонтоз вийшов на перше місце серед хвороб ротової порожнини. Статистика повної втрати зубів при цій хворобі у 5-10 разів перевищує втрату їх при карієсі.

Медична наука головною причиною цієї напасті називає загальну неувагу людей до гігієни ротової порожнини. Це при тому, що значно погіршилася і гігієна харчування. При начебто розмаїтті харчових продуктів, від яких у магазині рябіє в очах, насправді ж так звана цивілізація вже далеко завела нас від традиційного народного харчування. Наші предки були зовсім не дурні, споживаючи горіхи, лузаючи насіння, соняшник, інколи й погризуючи сухаря чи скоринку хліба. Це тренувало й розвивало зуби та ясна. Подивіться ж тепер. Ні до чого доброго не призводить споживання отих рафінованих, перемелених, пересіяних продуктів. Плюс спровокований виробниками й постачальниками потяг до газованих напоїв. Плюс усілякі біодобавки, хімічні сполуки фарбників і консервантів.

Словом, наша ротова порожнина, нехай вибачать за натуралізм, — місце далеко не ідеальної чистоти. А як ми при всьому цьому за нею доглядаємо? Дайте чесну відповідь хоча б на кілька запитань. Чи вмієте ви правильно чистити зуби? Чи знаєте, скільки хвилин (не секунд!) це треба робити? Чи застосовуєте для вечірніх полоскань, загалом для гігієни рота бодай найпростіші настої і відвари трав — ромашки, нагідок, материнки, шавлії?

Відповіли? Отож бо…

Враховуючи більш ніж невтішну ситуацію в цьому питанні, Міністерство охорони здоров’я України оголосило Всеукраїнську освітню програму “Дбаймо про здорові ясна”. Програма здійснюється спільно з компанією “ГлаксоСмітКлайн Хелскер”. Ця всесвітньовідома компанія є одним із лідерів фармацевтичного ринку планети, вже багато років успішно працює в Україні. У нас її продукція добре відома за такими популярними брендами, як «Колдрекс», «Солпадеїн», «Сенсодін», «Пародонтакс». Останній із цих брендів — дуже відома у світі зубна паста “Пародонтакс” — став основною “фішкою” кампанії по боротьбі з пародонтозом. Цією пастою людство користується уже понад 70 років, її було розроблено у 30-ті роки в Німеччині. Усі складові — натуральні: це 5 лікарських рослин — шавлія, ратанія, мірра, ехінацея, ромашка. Ще додається звичайна м’ята. Дія пасти спрямована якраз на попередження і лікування пародонтозу.

А тепер — кілька практичних порад. Зуби треба чистити 2-3 рази на день протягом не менше 2 хвилин. Чистіть завжди в одному й тому ж напрямі, щітку тримайте під кутом 45 градусів. Чищення робіть легенькими, бажано вібруючими рухами руки. Не робіть різких рухів, щоб не подряпати зуби та ясна. Зубна паста “Пародонтакс” гарно доповнюється полосканням рота травами. І взагалі, будьте уважними до ротової порожнини, дбайте про неї, щоб не довелося думати, де взяти немалі гроші на вставні зуби, які ніколи не замінять вам ваших рідних натуральних зубів. Тож бережіть їх.

Петро АНТОНЕНКО.




Теги:ясна, шавлія, пародонтоз, поради, зуби


Читайте також



Коментарі (0)
avatar