реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Бандурні експерименти Ярослава Джуся і Катерини Мельниченко

Про бандуриста Ярослава Джуся кажуть як про людину, що зламала уявлення про традиційну бандуру. Катерину Мельниченко недарма називають “сміливою бандуристкою”. 28 лютого 2020 року лауреати міжнародних конкурсів Ярослав Джусь і Катерина Мельниченко стали учасниками проєкту Чернігівського обласного філармонійного центру “Бандурний абонемент”.

Ярослав Джусь — інструменталіст, композитор, аранжувальник, радіоведучий. Саме він зініціював Bandura Style — проєкт розвитку бренду бандури в Україні. Він відомий не тільки як лідер гурту “Шпилясті кобзарі”, а й своєю співпрацею з популярними українськими виконавцями.

Критики відзначають: “Його авторська музика — щира, тонка, душевна, з українським присмаком, відрізняється особливим мелодизмом та чуттєвістю. Ярослав Джусь поєднує у своїх творах народну творчість та сучасне мистецтво”.

У свою чергу, Катерина Мельниченко, знана публікою як по сольних виступах, так і виступах у складі бандурних ансамблів, — це і традиційна бандурна музика, і класика, і лаундж з нотками блюзу та джазу. “Нині бандура з інструменту народного перетворилася на самостійний, самодостатній академічний інструмент”, - вважає виконавиця.

Альма-матер Ярослава Джуся — Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, альма-матер Катерини Мельниченко — Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової. Але однією з провідних спільних рис обох музикантів є схильність до імпровізаційності. Їх виступ у проєкті “Бандурний абонемент” засвідчив цей факт. “У рамках проєкту ми прагнемо представити різні форми виконавства на цьому древньому музичному інструменті, - підкреслює автор і ведучий абонементу, заслужений діяч мистецтв України Олег Васюта. – Разом з тим – і різні школи. У сьогоднішньому концерті Катерина Мельниченко презентувала одеську бандурну школу, а новітні явища у бандурному мистецтві – представник стрітівської бандурної школи Ярослав Джусь”.
До речі, музиканти добре знайомі з чернігівською бандурною школою – з творчістю Капели бандуристів ім. О.Вересая, Руслани Лісової – композиторки і бандуристки, яка брала активну участь в організації нинішнього концерту. Та й грали його учасники на бандурах чернігівського виробництва.

У першому відділенні концертної програми Катерина Мельниченко представила твори Ігоря Шамо, Михайла Жербіна, Антона Рубінштейна, Анні Шалан, Джона Дауленда, а також авторські твори та українські народні пісні у власному аранжуванні.

У виступі Ярослава Джуся звучала популярна музика — сучасна і класична, джазові стандарти, кавери відомих хітів, музика кіно, експерименти з електронною музикою. На глядачів чекав і сюрприз: експромтом, “з листа” Ярослав виконав три дуети з молодими чернігівськими виконавцями.

“Сучасна бандура дає змогу грати і класику, і джаз, і світові хіти, і ретро — все що завгодно, - каже музикант. - Бандура — сучасний, модний, стильний інструмент. Моє бажання, моя ідея — щоб бандура стала популярною в Україні і в цілому світі!”

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм



Теги:Ярослав Джусь, бандура, Чернігівська філармонія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar