реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Автомобільна аварія: як вижити?

Близько 75 % всіх аварій на автомобільному транспорті виникає внаслідок порушень водіями правил дорожнього руху.
Найнебезпечніші порушення: перевищення швидкості, ігнорування дорожніх знаків, виїзд на зустрічну смугу руху і управління автомобілем в стані алкогольного сп’яніння. Дуже часто призводять до аварії погані дороги (головним чином слизькі), несправність машини (на першому місці — гальма, на другому — рульове управління, на третьому — колеса).

Особливістю автомобільних аварій є те, що 80 % поранених гине в перші три години внаслідок великої крововтрати.

Як діяти при неминучому зіткненні?

Зберігайте спокій – це дозволить керувати машиною до останньої можливості. Напружте всі м’язи і не розслабляйтесь до повної зупинки. Зробіть все, щоб уникнути зустрічного удару: кювет, тин, чагарник, навіть дерево кращі за автомобіль, що мчить на Вас.
Пам’ятайте про те, що при зіткненні з нерухомим предметом удар лівим чи правим крилом авто має гірші наслідки, ніж удар всім бампером.
При неминучості удару захистіть голову. Якщо авто їде на малій швидкості, вдавіться в крісло спиною і, напруживши всі м’язи, упріться в кермо. Якщо швидкість перевищує 60 км/год і Ви не пристебнуті пасками безпеки, притисніться грудьми до керма. Якщо їдете на передньому місці пасажира, закрийте голову руками і заваліться на бік, розкинувшись на сидінні. Сидячи на задньому сидінні, намагайтесь упасти на підлогу. Якщо з Вами дитина – накрийте її собою.

Як діяти після аварії.

Визначтесь, в якому місці автомобіля і в якому положенні Ви знаходитесь, чи не горить авто і не підтікає бензини (особливо при перекиданні). Якщо двері заклинило, залиште салон автомобіля через вікна, відкривши їх чи розбивши важким предметом. Вибравшись з машини, відійдіть від неї якомога далі – можливий вибух.

Як забезпечити власну безпеку при поїздках у громадському транспорті.

У громадському транспорті, при відсутності вільних сидячих місць, намагайтесь стати в центрі салону, тримаючись за поручень для більшої стійкості.
Зверніть увагу на розташування аварійних і запасних виходів.
Електрична напруга тролейбусів становить додаткову небезпеку ураження людини електроенергією (особливо в дощову погоду), тому найбільш безпечними є сидячі місця.

Якщо виявилось, що салон під напругою – залишіть його.

При аварії біля виходів можливі паніка і давка. В цьому випадку скористайтесь аварійним виходом, вирвавши спеціальний шнур і видавивши скло. У випадку пожежі в салоні повідомте водія, відчиніть двері (за допомогою аварійного відкриття), аварійні виходи чи розбийте вікно.

При наявності у салоні вогнегасника вжийте заходів щодо ліквідації осередку пожежі. Захистіть органи дихання від диму хустинкою, шарфом чи іншими елементами одягу. Вибирайтесь з салону пригнувшись і не торкаючи металеві частини. При падінні автобуса у воду дочекайтесь заповнення салону водою наполовину, затримайте дихання і винирніть через двері, аварійний вихід чи скло.

Юрій МИРЮТА,Управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради,

Курси цивільної оборони м. Чернігів.




Теги:автомобільна аваія, як діяти при аварії



Коментарі (0)
avatar