реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Августівка відновлюється після вибухів...

Лагодять дахи, відновлюють димарі та склять вікна: в Ічнянському районі рятувальники та місцеві комунальники ремонтують будинки, постраждалі від вибухів. Всі роботи проводяться за рахунок місцевого бюджету та грошей благодійників, сказала виконувачка обов’язків голови облдержадміністрації Юлія Свириденко. Чому ще не надійшла урядова компенсація за зруйноване житло дізнавались журналісти UA:Чернігів.

Августівка Ічнянського району. Це село 9 жовтня під час вибухів на 6-му арсеналі постраждало найбільше. Пічник Віталій Дока готує будівельну суміш для ремонту. Приїхав сюди з Чернігова.

Дах цього дачного будинку ремонтують рятувальники з Ромнів Сумської області.

Олександр Цигульов, начальник відділення Роменського міжрегіонального центру швидкого реагування: «У нас досвід, працювали в Авдіївці, такі самі роботи проводили»

Хата Любові Левенець рівно тиждень тому, минулого четверга, стояла без даху. Сьогодні - з ним.

Любов Левенець, жителька Августівки: «Сарай укрили, хату укрили. Бригади. І самі помогали, і вони це крили.»

Інший край села. У Людмили Сметанник з Прилук тут батьківська хата, влітку в ній живе сестра.

Людмила Сметанник, жителька Августівки: «Дом зруйнований був з усіх 4 сторін, дирка була, вікна всі повилітали. А бригада – золоті люди. Ми ж не знали, що буде так воно організовано, чесне слово. З Прилук везли скло на велосипедах. Тільки привезли – коли оказується під двором приїхали і стали різати скло. Із Ічні.»

Поки нема компенсації з державного бюджету, відновлювальні бригади склять вікна та перекривають дахи – аби будинки не намокали зсередини Валентина Рябчун, в.о. голови Ічнянської райдержадміністрації: «Там працює 8 будівельних бригад, які ми сформували як зі своїх працівників, працівників ЖКГ, військових… Але ж всім в один день ми забезпечити не можемо.»

Коли надійде урядова компенсація, виконувачка обов’язків голови облдержадміністрації Юлія Свириденко прогнозувати, каже, не може.

Юлія Свириденко, в.о. голови облдержадміністрації: «Невідомо. Міністерство регіонального розвитку працює, міністерство економіки плюс мінфін. Три міністерства між собою мають узгодити. Зараз все робиться за рахунок місцевого бюджету і коштів благодійників.»

За останніми результатами обстежень, в зоні ураження пошкоджені 258 будівель та будинків. 4 знищені повністю, 16 не підлягають ремонту.

Юлія Свириденко: «Перші 9, де вже є акти обстеження, дефектні акти ми всі документи зібрали і подали в Міністерство – це по тим людям, яким будемо придбавати житло, на відселення. І частина – на відновлювальні роботи.»

Другий пакет документів до Уряду мають передати сьогодні, третій – останній – наступного тижня.

17 людей з Дружби зараз живе в Ічнянській лікарні, поки її пацієнти після евакуації залишаються в інших мед закладах. Тут також ночують рятувальники і піротехніки.

Григорій Ярошик, в.о. головного лікаря Ічнянської ЦРЛ: «Наша лікарня готує харчування на 350 чоловік кожного дня – частина харчується тут, частина бере з собою на виїзд.»

В одній палаті інфекційного відділення – родина з 7 чоловік. Людмила Декодь каже, евакуйовувались в день народження онуків – близнюків Максима і Леонарда.

Людмила Декодь, жителька Дружби: «Ми з Дружби – живем біля клуба, садка, дом двох етажний. Я їздила один раз – окон нема, двері хитаються, у під’їзді дверей нема, кажуть шось на криші. Якщо вони підключать отоплення і зроблять вікна, то ми будемо повертатись.»

У Дружбі 21 будинок відноситься до об’єднаної територіальної громади. Зараз в них, як і в Августівці, ремонтні бригади роблять дахи, на черзі – вікна. Решта – військове містечко, житловий фонд якого знаходиться на балансі Міноборони.

Володимир Яцків, в.о. начальника Центрального управління безпеки військової служби ЗСУ: «Тривають відновлювальні роботи на території військового містечка – почали ставити пластикові вікна. Працюють підрядчики на території частини – на житлових і адміністративних будівлях.»

Найбільш пошкоджена будівля в Дружбі – школа. На її відновлення потрібні 2 мільйони.

Валентина Рябчун: «Ми не маємо коштів державного бюджету. Будівельники заїхали на благодійні кошти, поки працюють по відновленню покрівлі.»

Поки ремонтуватимуть школу, її учні відпочиватимуть та навчатимуться в санаторії «Пролісок».



Теги:Чернігівська ОДА, Августівка, російсько - українська війна, диверсія, вибухи під Ічнею


Читайте також



Коментарі (0)
avatar