реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Аргентина обрала зміну курсу

У своїх виступах він нападав на аргентинця за походженням Папу Франциска, якого звинувачував у комуністичності.

Аргентина обрала своїм новим президентом лібертаріанця Хав’єра Мілея. Він отримав майже 56% голосів виборців.
За результатами підрахунку 93% бюлетенів після другого туру виборів у неділю, Мілей набрав 56% голосів проти 44%, які аргентинці віддали за міністра економіки Сержіу Маси з лівої пероністської коаліції.

Маса визнав свою поразку у промові перед прихильниками в Буенос-Айресі.«Аргентинці обрали інший шлях. Я зв'язався з Хав'єром Мілеєм, щоб привітати його. З завтрашнього дня відповідальність за забезпечення певності в країні належить йому», – сказав він.

У свою чергу Мілей обіцяє економічну «шокову терапію», спрямовану на виправлення десятиліть неефективної політики. Зокрема він пропонує доларизацію економіки, приватизацію та відмову від співпраці з Китаєм, Бразилією та росією на користь США. Він також виступає проти вступу Аргентини до БРІКСу.

«Новому президенту Аргентини доведеться мати справу з порожньою скарбницею уряду і центрального банку, з борговою програмою Міжнародного валютного фонду на суму 44 млрд доларів, а також з інфляцією, що наближається до 150%», – підкреслює агентство.

Відомо, що Хав’єр Мілей рішуче підтримує Україну. На початку повномасштабного вторгнення рф він брав участь у заході на підтримку українців.«Я був одним із перших, хто засудив вторгнення в Україну», – наголосив він в інтерв’ю The Economist. Крім того, він висловив готовність зустрітися з українським лідером Володимиром Зеленським у перші місяці свого перебування на посаді президента, а російського диктатора володимира путіна назвав «автократом».

Мілей зазначав, що «якщо ми захищаємо ідеї свободи, ми не можемо підтримувати та приймати вторгнення рф в Україну». У вересні 2023 року Хав’єр Мілей взяв участь у заході, організованому посольством України в Аргентині. Тоді кандидати в президенти сфотографувався з українським послом Юрієм Клименком, тримаючи аркуші паперу з гаслами на підтримку нашої держави.

Микола ПОЛІЩУК



Теги:Папа Франциск, Україна - Аргентина, Микола Поліщук


Читайте також



Коментарі (0)
avatar