реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Арахамія і деградація Верховної Ради

Керівник фракції «СН» Давід Арахамія зізнався, що ще 17 слуг написали заяву про складання мандату.
Але відпускатимуть їх лише за медичними показниками. Інші змушені будуть відсидіти термін до кінця:)

Не смішно, насправді, в що перетворився нинішній парламент. Парламентаризм знищено і це все наслідки.
В тому, що слуги і депутати інших фракцій масово хочуть скласти мандат, бачу три причини.

1. В ВР 9 скликання критична маса випадкових людей, які не готові до законодавчої роботи і викликів. Й коли закінчилися плюшки, їм стало нецікаво. Вони не на це вчилися- писати закони, слухати поправки, спілкуватися з виборцями, контролювати уряд, скукатіща…

2. Є обʼєктивна проблема, створена недолугим указом Зеленського і постановою КМ щодо заборони перетину кордону для жінок, які працюють в органах влади. Багато депутаток місцевих рад складають мандати, є такі настрої і серед депутаток ВР, бо у виборі між роботою і необхідністю думати про безпеку дітей жінки обирають захист своєї дитини. Останні хамські заяви радника ОП спричинили обурення і в середовищі жінок, що представляють партію влади, до речі.

Соромно, що серйозний прогрес в питаннях гендерної рівності, який ми досягли протягом останніх 10 років, значно збільшивши присутність жінок у владі і їх вплив на прийняття рішень, зараз брутально знищується.
Викорінення гендерних стереотипів сприяло і збільшенню жінок в лавах ЗСУ. Сьогодні там більше 50 тисяч українок на різних посадах, в тому числі бойових.

3. Найважливіше! Втрата субʼєктності парламентом! Нівеляція ключової ролі ВР як законодавчого органу, його контролюючої функції.

Парламент в пленарному режимі працює пару днів на місяць. Працює непрозоро, що лише посилює нелюбов українців до депутатів. Мовляв, що вони там за наші гроші роблять.
Годин запитань до уряду немає. Премʼєр за 2 роки війни виступив в ВР лише раз, навіть на бюджет не зʼявився. Канал Рада віддали ОП. Депутатів сегрегують за фракційною приналежністю.
В ВР повністю відсутні нормальні комунікації, знівельовано роль комітетів. Так ніколи не було. Навіть в часи Януковича- Рибака.

Нинішнє керівництво ВР максимально сприяло нівеляції ВР і її авторитету.

Ну, а Банкова, марафон і її анонімні ТГ, де про парламент або нічого, або погано, допомогли вкорінити стереотипи - всі депутати однакові, всі вони погані.

Це небезпечна тенденція, адже ми заходимо в важкий рік, коли потрібні голоси на вкрай важкі і непопулярні закони. Коли потрібна єдність навколо євроатлантичної інтеграції.

Окрема тема, у владу хочуть йти все менше успішних і самодостатніх людей з неурядового сектору чи бізнесу. Вони не хочуть бути пожиттєвими РЕР і інше. За останні пару місяців почула десятки таких категоричних зізнань, коли люди говорять: «Я маю позитивну історію, як тільки я зайду у владу, в перший день я і родина дізнаємося про себе стільки цікавого. Ні, категорично ні!»

Сто раз говорила нинішньому керівництву ВР про їх пряму відповідальність за організацію нормальної роботи ВР, повернення години уряду і запитів, обʼєднання депутатів, рівне, шанобливе ставлення до фракцій, а не розкол.
Очевидно, що на часі- переформатування більшості і КМ. Створення уряду національного порятунку з людей, здатних бачити стратегічно і приймати відповідальні рішення.

Але з ким про це говорити? З самовдоволеною президію, яка за свої крісла переживає більше, ніж за збереження парламентаризму?

Цікаво, кому Стефанчук буде підписувати відрядження (а це зараз єдиний «владний» механізм, який в нього, другої за Конституцією людини в країні, залишився), коли половина слуг і ко складуть мандати?

Ірина ГЕРАЩЕНКО



Теги:Ірина Геращенко, команда ЗЕ, Арахамія, Слуга народу, Верховна Рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar