реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Антикорупційний форум пройшов у Чернігові

Представники Національного агентства з питань запобігання корупції та Національного антикорупційного бюро у Чернігові роз’яснювали, відповідали на гострі питання, вивчали проблеми на антикорупційному форумі, що пройшов в обласній державній адміністрації за ініціативи її голови Анни Коваленко.

У форматі «запитання-відповідь» голови територіальних громад Чернігівщини, очільники районних адміністрацій могли проконсультуватися з профільними фахівцями, а громадські активісти та журналісти — подискутувати на гострі теми.

«Заговорюючи проблему, ми забуваємо, що корупція — це системне явище і воно не зникне лише за бажанням кількох людей, сказала очільниця Чернігівської ОДА Анна Коваленко. - Якщо визначати корупцію як хворобу, хворобу суспільства, то боротьба з нею починається із заперечення, або шоку. Саме на такій стадії ми і знаходимося — стадії «неприйняття». За опитуваннями, люди однією з найбільших проблем визначають корупцію у владі. Забуваючи при тому, що «копійка за довідку у кишеню», або «вирішили швидко, бо подякували одразу» — це теж корупція».

Заступник голови НАЗК Іван Пресняков сказав: «Провівши масштабне опитування на доброчесність майже 40 тисяч держслужбовців, ми дізналися, що 90% з них вважають протидію корупції як власним обов’язком, так і обов’язком керівника. Водночас опитування показало, що кожен п’ятий керівник не приділяє належної уваги цьому питанню».
Також представник НАЗК закликав присутніх керівників працювати з особами, які повідомляють про корупційні дії, заохочувати людей викривати корупцію у своїй організації. До речі, наступного року має запрацювати єдиний портал викривачів, де українці зможуть зручно та безпечно залишити повідомлення про корупцію, що автоматично буде надіслане до відповідного органу влади.

Другий блок дискусії — підвищення прозорості діяльності вжитих антикорупційних заходів територіальними органами центральних органів виконавчої влади у сфері екології, лісових ресурсів, податків та митної справи в Чернігівській області. Звісно, представники відповідних органів запевняють, що все у них гарно, але раз по раз відкриваються нові кримінальні провадження, проходять суди саме щодо корупції серед посадовців податківців, митників, екологічних інспекторів та працівників лісової галузі. В той же час, за словами детектива НАБУ Івана Кравчука, розгляд масштабних справ у земельній сфері та лісовому господарстві (а їх щороку скеровують до суду близько десяти) може тривати не один рік.

Присутніх керівників територіальних громад та райдержадміністрацій цікавило питання законності управління земельними ресурсами, в тому числі їх продаж та здача в оренду. Це питання на часі у зв’язку з відкриттям ринку землі.

Одним з актуальних питань залишається розорювання прибережних смуг, що може призвести до зменшення кількості питної води в області. Варто зазначити, що завдяки діяльності штабу з координації роботи щодо протидії екологічним загрозам та порушенням вимог природоохоронного законодавства на території області цьогоріч виявлено понад 40 таких фактів, про що повідомлено правоохоронні органи. Поліцейські кажуть, що за пів року до суду направлено до 20 кримінальних проваджень у земельній сфері загалом. Проте, коли діло доходить до свідчень, люди відмовляються від своїх показань. Тому Нацполіція звертається до голів територіальних громад з проханням допомогти провести роз’яснювальну роботу серед населення.

Розмова відбулася, питань було багато і далеко не на всі громадські активісти отримали відповіді, які би їх задовольнили. Але початок покладено і тепер від облдержадміністрації залежить координація зусиль по викоріненню корупції.



Теги:набу, НАЗК, Чернігівська ОДА., Корупція, Анна Коваленко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar