реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Англійський прем'єр в українській Софії

Борис Джонсон, перебуваючи з одноденним візитом в Києві, відвідав Софійський собор. Це вже глибоке розуміння речей, яке британській політичній еліті забезпечує британська освіта. Хто ви є, хто ви на мапі Європи, які ваші князі і королі, яка ваша архітектура, який ваш культурний внесок в спільну Європу. Чому ви такі, а не інакші. Чому ви стоїте там, де інші воліли б вже й присісти.

Безперечно, Росії нанесено багато ударів за останні дні - це і безперервна вервечка президентів, прем'єр-міністрів, міністрів закордонних справ майже усіх європейських країн до Києва. І обіцяні санкції, які будуть введені в перші секунди агресії проти України. І рішення про конфіскацію майна російських олігархів у Лондоні в разі наступу на українську територію. І персональні санкції США проти сімей і дітей російських чиновників, посадовців і олігархів, які будуть введені в разі подальшої гри в Ялту. Взагалі, російським чиновникам і їх дітям обіцяно, що гроші виведені з РФ, їм набагато важче буде витрачати за межами РФ, а дехто має розуміти, що свою освіту в престижних західних університетах він не завершить. Знов освіта, знов цінності.

Але, здається, ця екскурсія Джонсона до Софії Київської - це один з найболючіших ударів по хворій культурній уяві РФ. Це відхід на другу роль, коли історичний корінь цієї війни витягнуто на світло, - так ось у чому справа. Це екзистенційна війна, тому її так просто не зупинити. Війна не на життя, а на смерть столітніх інсинуацій, купівлі собі місця в першому ряді, викручених фактів і ідеології вищості, старшості, претендування на все одразу. Це удар і в пах, і в підколінну чашечку, просто треба вміти це робити одним візитом в українську твердиню.

Окремий захват викликає українська екскурсовод, яка провела міні-лекцію з української історії і архітектури для Бориса Джонсона. Стиль в одязі, краса, природність, живі очі і рухи. Невідома пані гід, українська культурна дипломатія того вечора була у ваших надійних руках.

Тетяна ДОНЕЦЬ



Теги:Софія Київська, Україна - Великобританія, гібридна війна, Тетяна Донець, історія України


Читайте також



Коментарі (0)
avatar