реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Амбіції і результати Володимира Хоменка

Звісно, і плани, і результати не можна приписати одній особі, але так уже в нас повелося: пов’язувати все добре й погане (погане особливо, бо в перемоги батьків багато, а в поразки — один) з одним керівником. Тож, аналізуючи звіт голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка, можна говорити, що всі цифри — не його, а можна сказати, що всі цифри — саме його, адже керівник виконавчої влади відповідає за все, що відбувається на території області. Навіть якщо за своїм статусом не може на нього вплинути — така вже керівна доля…

Село зовсім не погибає…
Отже, першим пріоритетом його команда поставила «збереження та відновлення земельного фонду області». І це правильно, адже ціна землі росте, і Чернігівщина як друга за величиною область України може виграти саме великою кількістю землі, якщо вона тільки не попливе у руки магнатів, що на тисячах гектарів литимуть аміак чи ще якусь гидоту заради швидких урожаїв і на шкоду нашому здоров’ю.

Попри вселенські плачі про бур’яни замість полів Чернігівщина цього року зібрала рекордний урожай зернових — близько 2,5 мільйонів тонн. Чуєте, захисники колгоспів, — далеко куцому до зайця: у незалежній Україні без колгоспів область намолотила набагато більше, ніж під червоним прапором. І картоплі накопано немало — понад 1,7 млн тонн. Тож усе, колгоспи програли остаточно і безповоротно.
Щодо полів: цього року на 2 відсотки засіяно більше озимих, і на 90 відсотках площ — хороші сходи попри суху осінь. Ще один негативний міф розвіюють цифри.

Проблемою зажди були овочесховища, за рахунок чого поляки і навіть єгиптяни (ганьба: у наших магазинах цьогоріч була єгипетська картопля!) розгулюють на нашому ринку. Тож тепер, стверджує голова обласної державної адміністрації, будується овочесховище на 100 тисяч тонн Чернігівською молочною індустріальною компанією та сучасний завод з виробництва картоплепродуктів підприємством «Вимал». Узагалі ж планується побудувати наступного року 8 овочесховищ місткістю 200 тисяч тонн.

«Нема худоби!» — бідкаються захисники колгоспів. Нате вам: цього року введено в дію три молочні комплекси, всього ж працює 30 їх сучасних. А ще днями мають ввести в дію великі ферми у Пустотиному Носівського району — на 878 скотомісць, у Куликівці — на 800, у Довжику Чернігівського району — на 500, у Мені та в Тимоновичах Семенівського району — на 300 місць. Також будується молочна ферма у Красилівці Козелецького району, в Комарівці Борзнянського району відновиться будівництво взагалі гігантського комплексу на 6 тисяч голів.

Проте не можна все спрямовувати тільки в інтересах великотоварних господарств, усе-таки ми в «Сіверщині» переконані, що основа села і України — приватний господар, фермер, селянин-одноосібник. Бо він живе на цій землі і йому болить і дорога, і школа, і церква. А олігарху, що живе у кращому разі під Києвом, а відпочиває на Канарах, якось до одного місця, чи є дорога в селі, чи обігрівається там школа.
Тому приємно відзначити у звіті голови облдержамдіністарції пункт про програму передачі нетелей багатодітним сім’ям. Дрібничка, а приємно.

Промисловість
Найбільше в області реалізується (з виробленого) харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (привіт Прилукам з їх «Брітіш Тобакко»!). Металообробка та машинобудування нарощували плюси, а до 20-річчя незалежності України було випущено перший тролейбус марки «Еталон – Бєлкомунмаш», створений спільно з білорусами. Завод з пластмаси у Чернігові також став новим кроком — тут уже співпраця з поляками дала близько 100 робочих місць і надходження до бюджетів.

Хтозна, чи радіти цифрі у 2,5 рази — саме на стільки зросло в області виробництво алкогольних напоїв.
Плани — створення виробництва з виготовлення медичної техніки, в тому числі кардіографів нового покоління, розробка радіотелеметричної системи «Сіріус М», карданних валів, продукції для птахівничої галузі.

До речі, найбільшими інвесторами в області є не Росія, як можна було б подумати, а Німеччина, Польща та Литва, і тільки тоді йде Російська Федерація. Зате саме остання має в області найбільше структур — від банків «ВТБ» та «Альфа» до «Хімволокна».

Будуємо!
За рік відкрито 24 дитсадки, амбулаторно-поліклінічні заклади на 43 відвідування за зміну, кафе на 704 постійні місця, готель на 98 місць, автозаправні станції на 206 тисяч автомобілів, 8 кілометрів тролейбусних ліній, 55,8 кілометрів газопроводів. Здійснюється ремонт шляхопроводів у Бахмачі, Ніжині і Носівці. Завершено будівництво автодороги Каціри – Осіч у Бахмацькому районі, міст через Удай біля Журавки.
За програмою «Власний дім» введено в експлуатацію та придбано 39 будинків, надано 35 кредитів на розвиток селянських господарств.

Менше газу!
Завдяки програмі модернізації комунальної теплоенергетики планується зменшення на 30 відсотків споживання природного газу. І це дуже правильне рішення, адже сидіти на газовій російській голці вигідно тим, хто наживається на газі, але аж ніяк не споживачам. Наступного року планується придбання техніки з виробництва тріски з відходів деревини, що дасть економію лісам і грошам.
Володимир Хоменко взагалі виступає за більше споживання власних природних ресурсів: торфу, деревини, соломи зрештою. І це європейський економний підхід. Проте важко перемогти монополістів, яким вигідна ота сама голка…

Наші доходи
Середньомісячна зарплата в області — 2016 гривень. Мало? І не у всіх? Що ж, зате у банківських працівників середня зарплата — більше 3 тисяч гривень. І повністю ліквідовано заборгованість із зарплати в 10 районах області. Повністю її погасили Ніжинський механічний завод, Ірванцівський торфозавод, Прилуцький маслозавод, «Бахмачм’ясо», «Сіверянка» тощо. Проте найбільші боржники — «ЧеЗаРа» та прилуцький «Білкозин» — досі мають борги перед людьми (відповідно 8 та 6 мільйонів гривень). Газета «Сіверщина» зробила свій внесок у врятування «Білкозину» від банкрутства, затіяного російськими його власниками.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:газ, Володимир Хоменко, Білкозин, Чернігівська ОДА


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Сіверщині, яку заснувала Просвіта, варто б говорити насамперед про гуманітарні проблеми. Невже голові облдержадміністрації так важко відповісти на звернення Просвіти щодо негараздів з державною мовою? Ніяк не можна добитися від влади, що ж таки спорудили у Ніжині з нагоди ювілею М.Бернеса. Чи вшановуємо ми на державному рівні в області пам'ять жертв Голодомору? Доки будуть стояти пам'ятники та носитимуть назви вулиць і майданів імена ворогів нашої державності? Коли врешті-решт запрацюють нормально громадські ради, як того вимагає керівництво держави?
avatar
2
Оце, пане Валилю ви лизнули владу в одне місце, Віктору Хведоровичу слід було Вас брати в компанію щодо "покращення життя вже сьогодні"... А мо' ще не пізно?
avatar