реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Список Кличка: Ігор Курган

У той час як люди пліткують і крадуть, «Перша міжнародна будівельна компанія» продовжує без підтримки прилуцької влади втілювати в життя ідеї Юрія Коптєва

Одна з улюблених тем у розмовах жителів Прилук – Почесний громадянин міста Юрій Коптєв і його меценатська діяльність. Ще б пак, адже його подарунки своїй малій батьківщині постійно на очах у прилучан. Мало хто сумнівається і в появі нових приємних сюрпризів від мецената. Дійшло до того, що люди висувають власні версії: що, де, коли та для чого він побудує. Про те, яка частка правди в подібних чутках, і про реальні наміри Юрія Коптєва «Граду» розповів Ігор КУРГАН – директор ТОВ «Перша міжнародна будівельна компанія», що здійснює реконструкцію та будівництво об’єктів.

– Ігоре Миколайовичу, на слуху всього міста арка, зведення якої триває біля Стрітенського собору. Подейкують, що всередині неї будуть офіси або навіть кафе. Що насправді собою являтиме споруда й коли вона постане в завершеному вигляді?
– Ніяких офісів, а тим паче кафе, в арці, звичайно ж, не буде. Хіба це можливо без комунікацій – води, водовідведення? Максимум, що там може бути, та й то лише згодом – церковні лавки. До Дня міста, який цього року припадає на 22 вересня, завершиться цегельна кладка. На свято ковані ворота брами урочисто відкриють. Це буде гарним подарунком для прилучан. Дату повного завершення будівництва поки назвати важко. Зараз у Вірменії та на західній Україні готуються мармурові колони, а це складний і тривалий процес. Якою буде арка? Гадаю, що всім сподобається. Ми перебрали безліч варіантів, доки зупинилися на потрібному…

– А як просувається реконструкція пам’ятника Володимиру Мономаху та прилеглої території?
– Шоста черга реконструкції, а саме про неї Ви говорите, до Дня міста буде здана під ключ. Залишилося «посадити» князя на добрий фундамент, закінчити кладку 3700 квадратних метрів плитки. Буде красиво, пам’ятник підсвічуватиметься інсталяціями. Більше 50% робіт уже виконано.

– Наприкінці минулого року Юрій Коптєв озвучив ідеї щодо встановлення ще кількох пам’ятників: Івану Скоропадському, Василю Маслову, Георгію Вороному, згадувалося й про перенесення пам’ятника Леніну. Що Ви може сказати з цього приводу?
– По Леніну адміністрація міста жодних пропозицій не надала, тому ми його не чіпаємо. Пам’ятник Маслову уже відливається у Львові, він буде встановлений навпроти краєзнавчого музею знову ж таки до Дня міста. Решта монументів – у подальших планах. Усе треба робити поступово, не можна ж миттєво.

– Юрій Вікторович висловлювався також і з приводу розробки проектно-технічної документації басейну та кінотеатру…
– Ведуться переговори на предмет будівництва басейну з педколеджем, але конкретних результатів ще немає. Відкритим залишається й питання реконструкції приміщення старого кінотеатру, яке перебуває у приватній власності. Був задум облаштувати літній амфітеатр на шостій черзі, та для цього необхідно знести частину будівлі СЮТу. Невирішена і проблема землевідведення під дзвіницю Собору Різдва Богородиці, в якому на часі ремонт даху та внутрішні роботи. А взагалі хочу зауважити, що добрих намірів у мецената вистачає. Наприклад, готується проект алеї прилуцьких полковників. Не буду розповідати про все, адже подарунки найкращі тоді, коли вони несподівані.

– Не можна не запитати про вулицю Юрія Коптєва. Що нового ми побачимо там?
– До кінця вересня проект у форматі 3D, яким займається полтавське бюро, представимо на розгляд відділу архітектури та містобудування. У свій час його побачать і всі прилучани. Це буде абсолютно новий погляд на місто: фонтани, нові фасади. Ми вже провели інвентаризацію вулиці, уточнили всі адреси. Крім того, підприємство проплатило проведену навесні топографічну зйомку міста, за якою розроблятиметься генеральний план, у якому буде погоджено й реконструкцію вулиці Юрія Коптєва. Максимум, що ми можемо зробити без генплану – поміняти таблички зі старою назвою на нові, красиві та цікаві. Цілком ймовірно, що до 19 липня – дня народження Юрія Вікторовича – вони прикрасять вулицю його імені.

– Ще у квітні депутати міськради проголосували за виділення коштів на придбання відеокамер, аби краще пильнувати за об’єктами благоустрою, подарованими Прилукам Юрієм Коптєвим. Цікаво, чи ведеться вже відеоспостереження?
– Ні, камер немає дотепер. У Ніжині, де ми зробили реконструкцію маленької частини, вже найближчим часом поставили три відеокамери з виводом на пульт чергового міськвиконкому. І жодного посадженого там дерева не зникло. А в нас кущі самшиту викопують зразу ж після висадки. Це дуже засмучує Юрія Коптєва. А ще його обурює фактично повна відсутність підтримки з боку міста. Комунальники могли б хоч посапувати траву, яка росте на плитці – он сквер Кошового скоро повністю заросте. Що говорити, коли навіть прибирання снігу на Театральній площі фінансував сам Юрій Коптєв…

– За такого стану речей логічно думати: навіщо ж Коптєву все це?
– Багато хто про це запитує. Знаєте, нашому меценату не треба нічого, достатньо подякувати – і він світиться. А найвища для Юрія Вікторовича подяка – це відгуки не лише прилучан, а й гостей міста та всіх, хто знає про Прилуки.

Спілкувався Олександр Бойко
Град Прилуки



Теги:Володимир Мономах, Юрій Коптєв, Прилуки, Ігор Курган


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
імст це окружний центр в австрії, безтолочі...
avatar
2
А як Коптев здобув свій перший мільйон? Мабуть картоплю садив і продавав, бідолага.
avatar
3
У Ніжині "за ініціативи" В.Коптєва, з подачі облдержадміністрації, було грубо порушене містобудівне та природоохоронне законодавство під час спорудження садово-паркової скульптури Аркадія Дзюбіна у Графському парку. Що насторожує, це вчинив громадянин РФ для увічнення пам'яті діяча СРСР. Ось так підступно йде демонтаж незалежної України.
avatar
4
рівень дурості в коментарях зашкалює з цим і живемо
avatar