реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

99-річний сотник УПА Мирослав Симчич отримав звання Героя України

Біографія Героя.

У 1941 році вступив у юнацтво ОУН та воював проти німців у народній самообороні. Навесні 1944 року закінчив старшинську школу УПА і став командиром чоти, згодом — сотні.

У лютому 1945 року Кривоніс прославився у бою біля річки Рушір, де сотня «Березівська», у якій він командував чотою, перекривала дорогу підкріпленню, яке йшло на допомогу НКВДистам, оточеним у Космачі. Повстанці обрали дуже вдале місце для засідки, а перед приходом колони розібрали міст.

За словами Симчича, у цьому бою вони знищили понад 400 ворогів, але історики називають значно менше число — від 11 до 100 осіб, в тому числі - підполковника Олексія Дергачова.

У цьому бою повстанці втратили лише двох бійців, а Симчича було поранено в руку. Після тривалого лікування він повернувся у свою сотню. Був затриманий у 1948 році. Засуджений до 25 років таборів. Звільнений у 1963 році, проживав у Запоріжжі, у 1968 знову засуджений «за нововиявленими обставинами».

Провів в ув’язненні 32 роки. Був звільнений з таборів лише у 1985 році. Реабілітований лише у 2017 році.

Ось тут гарна стаття І фото розкішного молодого красеня часів УПА.
https://www.istpravda.com.ua/articles/2013/10/14/137680/

Дам короткий уривок із інтерв‘ю. Прямо сучасна аналогія:

«Чи підтримувало Армію місцеве населення?
- Місцеве населення створило УПА. Якби не їхня підтримка, то нас і не було б. Місцеве населення нас годувало, давало нам одяг, розвідку. Все, що ми мали – було від пересічних українців. Без народної допомоги УПА не могла б утриматись і півроку, а ми воювали більше 10 років».
Марина ДАНИЛЮК - Ярмолаєва



Теги:герої України, Мирослав Симчич, УПА, нквд


Читайте також



Коментарі (0)
avatar