реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

92 роки Єжи Гофману

Сьогодні свій День народження – 92 роки – святкує Єжи Гоффман, польський кінорежисер єврейського походження. Він зняв безліч відомих картин – «Пан Володиєвський» (1961), «Потоп» (1974) і «Вогнем і мечем» (1999) (за однойменними романами Генрика Сенкевича), . «Прокажена» (1976), «Знахар» (1982), «Прекрасна незнайомка» (1992), «Варшавська битва. 1920» (2011; знятий за технологією 3D, один із найдорожчих в історії польського кіно).

Народився Єжи Гоффман у Кракові в родині лікарів-євреїв. Предки його матері — рабини — прийшли з Іспанії до Польщі у XVI столітті, рятуючись від інквізиції. Пізніше їхнім нащадкам довелося так само рятуватися від нацистів. У 1938-му родина Гоффманів на деякий час знайшла мир та притулок у Тернополі. Згодом, як і багато інших родин — українських, польських, єврейських, радянська влада відправила Гоффманів до Сибіру. Там їх поселили у таборі «спецпереселенців». Усі члени його сім’ї працювали на заготівлі лісу. Через важку працю, у Сибіру померли дідусь, бабуся, сестра бабусі та дядько Єжи. На початку Другої світової війни Гоффманів амністували. Батько Єжи пішов на фронт. У 1945 році він повернув своїх рідних до Польщі.

Гоффман – друг України. Він присвятив їй кілька фільмів, зокрема «Україна. Становлення нації», що вийшов у 2008 році. Єжи не стояв осторонь подій Революції Гідності – виступив з підтримкою українського народу. Гоффман дуже цінував дружбу з Богданом Ступкою, який зіграв у його картині «Вогнем і мечем» гетьмана Богдана Хмельницького. «Ступка ж був поєднанням і великого художника, і чудової людини. Це рідкісне поєднання» - казав режисер.

«Звертаюсь до вас, героїчні захисники України. До вас, солдати та офіцери української армії. Зробив би то раніше, але знав, що не слова вам потрібні, а зброя. Те, що сказав Президент Сполучених штатів у Києві й у Варшаві — це не слова. То — декларація, декларація керівника найпотужнішої країни, найбільшої сили в світі. Вільний світ не дозволить програти Україні. Зброя, яку отримуєте і будете отримувати, дозволить вам перемогти жорстокого загарбника», — сказав знаний митець.

Олександр ТУРЧИНОВ



Теги:кіно, Олександр Турчинов, Богдан Ступка, Україна - Польща, Єжи Гофман


Читайте також



Коментарі (0)
avatar