реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

2010 рік у Німеччині – рік борсука

За китайським календарем новий рік – це рік тигра. ООН проголосила 2010-ий роком захисту видів, а Євросоюз – роком боротьби з бідністю. А от у Німеччині це ще й рік цікавої тварини – борсука. Він живе в лісі, є найбільшим представником сімейства куницевих, може досягати розмірів лиса й добрих 20 кілограмів ваги. У нього густа сіра шерсть, а видовжена морда має характерне чорно-біле забарвлення. Побачити борсуків не так вже й просто, адже вдень вони, як правило, сплять.

«Я раніше жила на селі, тому чула про борсуків. Але бачити їх не довелося. Тільки з картинок знаю, як вони виглядають», - каже одна жінка на вулиці. «Вони такі чорно-білі, смугасті», - переконаний її супутник. «Здається, борсуки дуже лякливі істоти. Їх не так вже й багато залишилося. Здається, головне для них – це спокій. Вони досить великі. Я навіть колись одного бачив, він перебігав мені дорогу. Але нічого не трапилося», - розповідає ще один чоловік.

Непривітна істота з поганим настроєм
Приблизно таке уявлення про борсуків мають люди вже впродовж століть. Ще в ХІХ столітті про цю тварину часто можна було прочитати в літературних творах. Переважно в байках. Навіть у Ґете, де борсук з’являється в образі друга лиса. Нині його зрідка можна побачити в книгах. Переважно в дитячих. Назва однієї з них - «У борсука сьогодні поганий настрій».

Утім, про поганий настрій і непривітність борсука йдеться не лише в цій книзі. У цієї тварини взагалі імідж такого собі непривітного суб’єкта. У цьому переконався й Вернер Кеп з Німецького товариства охорони дикої природи, яке обрало борсука твариною року 2010-го. Збираючи матеріали про борсуків, він звернув увагу на відомий опис тварин «Brehms Tierleben», з ХІХ століття. «У старого Брема, як його ще називали «батька всіх тварин», читаємо таке: «Борсук – це досконалий образ самозакоханої, недовірливої істоти, яка має постійно поганий настрій і живе навіть у конфлікті сама з собою», - цитує Вернер Кеп зі старої книги.

Геніальний будівельник
У рік борсука в Німеччині спробують не просто популяризувати цю тварину, а ще й поліпшити її «імідж». Наприклад, вказавши на неабиякі будівельні здібності. У борсука дуже сильні лапи, якими він здатен будувати складні підземні помешкання. «Ці печери, які споруджують собі борсуки, - просто неймовірні конструкції. Колись вчені детально дослідили одну з них. Виявилося, що там було 50 різних «кімнат», 179 входів, а між ними прокладено 879 метрів тунелів. Величезний підземний лабіринт, в якому мирно жили кілька борсукових родин», - розповідає Вернер Кеп.

Він нагадує, що в Німеччині в борсуків практично немає ворогів у природі, достатньо їжі, бо вони – тварини всеїдні. А в 90-тих роках минулого століття їх навіть викреслили зі списку тварин, яким загрожує знищення. Твариною цього року борсука обрали в Німеччині для того, що просто привернути до нього більше уваги. Німецька пошта вже навіть випустила відповідну поштову марку. До речі, минулий рік у Німеччині був роком їжака.

Автори: Женев’єве Бер, Леся Юрченко
Радіо "Німецька хвиля"




Теги:Німеччина, Борсук, рік борсука


Читайте також



Коментарі (0)
avatar