реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

На голову Ніжинської райради прийшло подивитися 10 селян

12 серпня відбувся день віддаленого села в с. Синдаревське. Це маленьке село, одне з семи сіл, які відносяться до Безуглівської сільської ради.
В Синдаревському проживає сьогодні 108 чоловік у 43 дворах. На зустріч з головою районної ради Валерієм Марченком зібралось близько десяти сельчан. Можливо тільки цих людей цікавили проблеми села, а можливо інші не змогли прийти, бо в той момент знаходилися на полях, чи городах, які їх годують і літом і взимку.
Сільський голова Олександр Штипа розповів про інфраструктуру населеного пункту та озвучив основні проблемні питання, які турбують жителів цієї громади.
Щодо інфраструктури, то в цьому невеличкому селі вона вже майже відсутня. Так, як немає тут ні ФАПу, ні клубу, ні бібліотеки, навіть магазин закрили, бо альтернативою йому стала роз’їзна торгівля. Для жителів села таке торгівельне обслуговування виявилось більш зручним, адже кожного разу привозять свіжі продукти харчування та товари першої необхідності, причому відповідно до замовлень жителів. Та й обслуговування на місці, не потрібно стареньким, а їх у Синдаревському більшість, йти до магазину. Приміщення ж магазину зараз використовується лише під час виборів – тут розміщується виборча дільниця.
За проблемами центрального населеного пункту сільська влада не забуває й про маленькі села. Так в цьому році в Синдаревському розчистили ставки для купання та ловіння риби, на кладовищі іде реконструкція пам’ятника невідомим воїнам, які загинули тут у Велику Вітчизняну війну.
Взагалі перше враження від села шокуюче, але якщо придивитися уважніше до його краєвидів, виникає думка, що однією з перспектив для таких сіл є розвиток зеленого туризму. Мабуть кращого годі й шукати – свіже повітря, чисті водоймища, безкраї поля, щирість і гостинність людей, справжня сільська кухня. Все це є в цьому невеличкому, але такому романтичному селі. За словами сільського голови є ще в складі Безуглівської територіальної громади таке село як Бідин, в якому взагалі залишилося 4 хати. Яка доля чекає на нього? Звичайно, для розвитку повноцінного зеленого туризму нам ще багато що потрібно зробити, але справжню українську природу не заміниш штучною, тому нам слід пишатися тим, що маємо, берегти та розвивати його.
Вразила нас ще одна цифра: у маленькому віддаленому селі 4 дитини дошкільного віку, та 15 дітей, які відвідують Безуглівську школу. Тож, можливо, не все так погано у нашому домі і українське село ще має перспективу до відродження?
Під час невимушеної розмови депутат сільської ради Євгенія Остапець скаржилася на роботу працівників РЕМу, які по декілька разів на день, без попередження, відключають електроенергію і це все триває вже протягом місяця. Від цього, в першу чергу, страждає побутова техніка, яка не витримує різкої зміни напруги, а скільки вона коштує звичайно казати не доводиться. Валерій Анатолійович доручив сільському голові терміново розібратися в цій ситуації, взявши питання під особистий контроль. В разі не вирішення його на місцевому рівні, обов’язково повідомити про це керівництво районної ради.
З гіркотою говорили жителі і про проблеми утримування своїх "годувальниць" – корів. На сьогоднішній день в селі залишилось 20 голів ВРХ. Якщо ціна на молоко буде залишатись такою ж, на рівні однієї гривні, а пасовища і на далі будуть урізати, то утримувати корів буде взагалі не вигідно, а навіть збитково. Як тоді виживати селянинові, адже інше джерело доходів на селі на сьогоднішній день практично відсутнє.

Сергій Разон
Відділ інформаційного забезпечення
Виконавчого апарату районної ради






Коментарі (0)
avatar