реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Молоді найбільш в інформаційних галузях

Проблеми молоді на ринку праці зумовлені особливостями її соціального стану: освітнім рівнем, наявністю професії або кваліфікації, підвищеними вимогами щодо працевлаштування – престижу роботи, змісту, характеру та умов праці. Повідомила "Сіверщину" перший заступник начальника Головного управління статистики Чернігівської області Катерина Свистун.
За даними вибіркових обстежень населення (домогосподарств) із питань економічної активності, більше ніж третину економічно активного населення області – 197,8 тис. осіб – становлять молоді особи у віці 15– 34 роки, переважна більшість яких (88,9%) зайнята економічною діяльністю, а решта – відповідно до методології Міжнародної організації праці, визначається як безробітна. Серед молоді найвищий рівень економічної активності (34,4%) спостерігавсь у віковій групі 25–29 років.
За даними державного статистичного спостереження із питань статистики праці, наприкінці минулого року на підприємствах, установах та організаціях області було зайнято 68,6 тис. молодих людей віком до 35 років, що становило більше чверті загальної кількості працюючих.
Найбільше молоді сконцентровано у сфері інформатизації (57,5%), установах фінансового посередництва (46,8%), торгівлі (44,4%).
Очевидно, що одним із важливих факторів, що впливає на вибір місця роботи молоді, є розмір заробітної плати, але в сучасних умовах він повною мірою ще не виконує свого основного призначення, а саме стимулюючої функції. Так, середньомісячна заробітна плата в економіці області у 2008р. становила 1370 грн., проте, якщо в працівників фінансових установ вона перевищувала середню в області в 1,7 раза, то в торгівлі – не досягала 70% середньообласного рівня.
На жаль, непривабливою для молодих людей залишається робота за такими напрямами як діяльність наземного транспорту, сільське господарство, машинобудування.
Як і в попередні роки, гострою серед молоді є проблема безробіття. Молоді люди складають більше половини усього безробітного населення у віці 15–70 років, визначеного за методологією МОП, а 35,5% безробітної молоді – це особи у віці 25–29 років.
Захист інтересів молоді в соціально-трудовій сфері потребує особливої уваги й допомоги держави. Ці функції покладені на державну службу зайнятості. Упродовж 2008р. до цієї установи за допомогою в працевлаштуванні звернулося 26,6 тис. молодих людей віком до 35 років. Станом на 1 січня 2009р. на обліку служби зайнятості перебувало 11,5 тис. незайнятих молодих осіб.
Незмінними для молоді впродовж останніх років залишаються причини зареєстрованого безробіття – це неможливість знайти роботу після закінчення навчальних закладів, звільнення з армії, недостатня кількість або відсутність робочих місць та вакантних посад, особливо в сільській місцевості, високі вимоги роботодавців, а для молодих осіб у віці 15–24 роки – ще й відсутність трудового досвіду роботи за спеціальністю та невисока кваліфікація в межах отриманої освіти.
За адміністративними даними державної служби зайнятості, у 2008р. було працевлаштовано 15,2 тис. осіб у віці до 35 років, що становило майже половину від усіх працевлаштованих громадян. Як додаткові гарантії працевлаштування, використовується залучення молоді до оплачуваних громадських робіт, на яких у минулому році було задіяно 3,3 тис. незайнятих молодих осіб. Майже вся молодь серед незайнятих осіб до 35 років була охоплена профорієнтаційними послугами служб зайнятості.





Коментарі (0)
avatar