реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Підприємства та бюджетні установи вперто не хочуть платити за газ

В Чернігівській області склалася критична ситуація із забезпеченням розрахунків за використаний природний газ. Заборгованість за блакитне паливо залишається значною, і на сьогодні борг споживачів перед ВАТ «Чернігівгаз» становить 21,0 млн.грн.
При цьому, за підсумками 2009 року, загальна заборгованість має стійку тенденцію зростання.

Особливе занепокоєння у керівництва кампанії викликають неплатежі бюджетних установ області. У порівнянні з попереднім 2008 р., коли розрахунки за спожитий ресурс складали 100%, платіжні показники 2009 р. значно погіршилися.
Станом на 15 червня 2009 р. з початку року бюджетними організаціями області спожито 17,9 млн. м3 природного газу на загальну суму 45,4 млн. грн., при цьому сплачено 37,3 млн. грн. або 82,0 %, борг становить – 8,1 млн. грн. Борг минулих років становить 27,6 тис. грн.
При цьому рівень оплати місцевого бюджету складає – 92,2%, борг 2,2 млн.грн., державного – 66,3 %, борг 5,9 млн.грн.

Найбільша заборгованість по бюджетних установах спостерігається у Козелецькому районі - майже 4,5 млн грн. з яких тільки Остерська КЕЧ заборгувала 4 млн 259 тис.грн.; Варвинському – 879,9 тис.грн.; Прилуцькому – 518,3 тис.грн.; Коропському -357,7 тис.грн.; Ічнянському – 71,6 тис.грн.; Щорському – 59,8 тис.грн.; Ніжинському - 67,9 тис.грн. та Срібнянському – 59,8 тис.грн.; м. Чернігів – 1181,8 тис.грн.

Не менш проблемна категорія платників - це підприємства. Найбільші борги станом на 15 червня цього року мають: Чернігівське тролейбусне управління - 308,4 тис. грн.; Чернігівський завод будівельних матеріалів – 160,2 тис. грн.; Санаторій „Десна” – 142,7 тис.грн.; Корюківська фабрика технічних паперів – 682,0 тис.грн.; Новоборовицький спиртовий завод (Щорс) – 227 тис.грн.; Дослідне господарство Агрофірма „Лосинівська”(Ніжин) – 153,8 тис.грн.; ПП „Борзна – Метан” – 79,6 тис.грн.
На превеликий жаль, керівники деяких промислових підприємств, окрім небажання ліквідувати заборгованість за спожитий газ, ще й вдаються до дій, котрі заважають «Чернігівгазу» виконувати свої обов’язки в частині здійснення диспетчерської функції по контролю за дотриманням лімітної дисципліни споживання природного газу. Зокрема, газовикам неодноразово доводилося спостерігати відносно себе неприховано вороже ставлення керівництва і працівників підприємств - боржників під час процедури відключення від газопостачання. Підбурювання працівників, надання неправдивої інформації у ЗМІ про стан заборгованості свого підприємства, втягування в нескінченні судові справи – все це значно ускладнює виконання вказівок НАК «Нафтогаз України» і що саме головне, забезпечення безперебійного газопостачання нашої області.
«Газопостачальне підприємство, – наголошує Голова правління ВАТ «Чернігівгаз» Алла Ярова, - ні в якому разі не зацікавлене у виникненні заборгованості, а тим більш відключення від газопостачання, у жодного зі своїх абонентів. Це призводить до матеріальних втрат не тільки самого підприємства – боржника, але й тягне за собою зменшення обсягів споживання природного газу, що, насамперед невигідно для нашої кампанії».

Єдина дисциплінована категорія платників – це населення. Незважаючи на нестабільну економічну ситуацію в країні, ріст безробіття та всілякі негаразди пов’язані з наслідками економічної кризи, тільки населення намагається розрахуватися за надані послуги вчасно та в повному обсязі.
Станом на 15 червня 2009 р. з початку року мешканці області (без пільг та субсидій) спожили природного газу на загальну суму 109,9 млн. грн., при цьому сплатили 115,9 млн. грн., або 105,4 %. Проте, з урахуванням боргів минулих років, 9,5 млн. грн. залишаються несплаченими.

Така ситуація з платежами унеможливлює вчасні та стовідсоткові розрахунки ВАТ „Чернігівгаз з ДК „Газ України” за спожитий природний газ та значно ускладнює підготовку до нового опалювального сезону 2009-2010 рр. і вже як наслідок ДК «Укртрансгаз» буде вимушений застосовувати дії в напрямку обмеження газопостачання всієї Чернігівської області.
Підприємства теплокомуненергетики отримують обсяги газу від ДК «Газ України» і на відміну від деяких областей, ТКЕ Чернігівської області лімітами газу на найближчий час забезпечені, проте заборгованість цих підприємств залишається значною. Зокрема, КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова» за 2009 р. заборгувало майже 20,5 млн. грн., ВАТ «Облтеплокомуненерго» – майже 37 млн. грн. З урахуванням попередніх років борги цих підприємств становлять: ТЕЦ – 28 млн. грн., облтеплокомуненерго – близько 55,5 млн. грн. Заборгованість «НіжинТеплоМережі» за 2009 рік сягає більше 9 млн. грн. , загальний борг з урахуванням минулих років – майже 15 млн. грн., КП «Прилукитепловодопостачання» має борг – 4 млн. 867 тис. грн.
В разі відсутності у тепловиків лімітів на блакитне паливо ВАТ „Чернігівгаз” буде змушене вдатися до відключення подачі газу, і значна частина мешканців чернігівського регіону залишаться без гарячої води. Відновлення газопостачання відбудеться лише після повного погашення заборгованості, відшкодування витрат на відновлення подачі газу та наявності 100% лімітів газу. Відключення боржників - крайній захід, проте неминучий. Тому газовики разом з представниками ТКЕ завжди намагаються досягти домовленостей і знайти правильне рішення для обох сторін.
ВАТ „Чернігівгаз” черговий раз звертається до населення Чернігівської області, керівників підприємств та організацій із закликом не нарощувати заборгованість, а вчасно розраховуватися за спожитий природний газ.
Прес-служба ВАТ «Чернігівгаз»






Коментарі (0)
avatar