реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

В центрі області закриваються школи!

Питання закриття Заньківської ЗОШ І- ІІ ст. обговорюється вже не один рік. Ніжинська районна рада почала займатись його вивченням з травня 2008 року, коли на ХV сесію районної ради готувалось питання «Про організацію підвозу учнів сільської місцевості до місць навчання в Ніжинському районі». Саме тоді депутатами районної ради було зініційовано створення районною державною адміністрацією робочої групи по вивченню питання необхідності оптимізації мережі навчальних закладів у районі до складу якої ввійшли і депутати. Але, з різних причин, питання залишається не вирішеним і по сьогоднішній день.
10 червня цього року до районної ради надійшло колективне звернення від членів педагогічного колективу Заньківської ЗОШ І-ІІ ст. Для розгляду цього звернення головою районної ради Валерієм Марченком було терміново скликане спільне засідання постійної комісії з гуманітарних питань, питань сім'ї та молоді і соціального захисту населення та Президії районної ради, яке відбулось 15 червня.
На засідання були запрошені всі зацікавлені сторони: в.о. заступника голови райдержадміністрації Андрій Калініченко, начальник районного відділу освіти Леся Лозова, голова РК профспілки Світлана Коваль, Заньківський сільський голова Галина Сацюк, представники педагогічного колективу Заньківської ЗОШ - Ганна Авраменко, Оксана Драгун, Сергій Новак. Головував на засіданні голова районної ради Валерій Марченко.
Валерій Анатолійович ознайомив присутніх із змістом звернення від членів педагогічного колективу, в якому подавачі просять звернути увагу на доцільність функціонування Заньківської школи, зауважуючи, що на їхню думку «на даний час закриття школи є недоцільним», оскільки: «відсутній транспорт для підвозу дітей до Великокошелівської ЗОШ», «працівники школи залишаються не працевлаштованими».
Дотримуючись хронології подій слід зауважити, що рішенням ХV сесії районної ради від 16.05.2008 було дане доручення райдержадміністрації «при проведенні оптимізації шкільної мережі, під час перегляду районного бюджету за підсумками І півріччя передбачити кошти для придбання «шкільного автобуса», який і мав би підвозити дітей з північної зони району до Великокошелівської школи. Але кошти так і не були передбачені.
За інформацією заступника голови районної ради Сергія Сиводіда, рішенням Президії районної ради від 17.06.2008 року були делеговані депутати до складу робочої групи, створеної райдержадміністрацією по вивченню цього питання. Делеговані депутати: Сергій Сиводід , Віра Галашевська, Людмила Сипливець, Олена Валенчук, разом з іншими членами групи, виїздили в с.Заньки, де зустрічалися з педагогічним та батьківським колективом, проводили роз'яснювальну роботу, доводячи на конкретних прикладах і цифрах необхідність закриття школи. При цьому зверталася увага на дотримання трьох основних умов: організація підвозу дітей до Великокошелівської ЗОШ, працевлаштування вчителів, використання приміщення школи. Але робота групи так і не мала логічного завершення.
Та все ж таки фінансова ситуація в районі, наповнюваність Заньківської школи на 20009-2010 і наступні роки, необхідність дотримання вимог законодавства щодо права дитини на отримання повноцінної освіти примушує знову звертатися до питання закриття Заньківської школи. На цьому наголошували в.о. заступника голови райдержадміністрації Андрій Калініченко, начальник районного управління освіти Леся Лозова, начальник районного фінансового управління Володимир Якуба.
Вартість утримання одного учня в Заньківській ЗОШ у 2008-2009 навчальному році склала більше 17 тис. грн.., (для порівняння у Вертіївській ЗОШ І-ІІІ ст. - 4 тис. грн.). На 2009-2010 н.р. наповнюваність школи - 12 дітей. Учні перебувають на індивідуальному навчанні, отримуючи при цьому навантаження значно менше, ніж учні, які навчаються в повноцінних класах. До прикладу, у випускному 9 класі навантаження 24 години на тиждень ( при необхідних 32). 5-6 класи взагалі відсутні. Учителі вимушені працювати не лише за фахом, часто поєднуючи зовсім різні дисципліни, наприклад: зарубіжну літературу, географію та іноземну мову, але й при цьому не завжди маючи повну ставку.
За інформацією начальника районного відділу освіти Лесі Лозової усі вчителі Заньківської школи будуть забезпечені роботою, для підвозу дітей планується використовуватись ГАЗель Вертіївського МНВК. В.о. голови райдержадміністрації Андрій Калініченко розповів про варіанти використання приміщення школи, одним з яких є розміщення в ньому районного історико-краєзнавчого музею.
Висловили свою думку і присутні члени педагогічного колективу, підтвердивши її рішенням загальних батьківських зборів, де зазначено, що батьки задоволені рівнем знань та умовами навчання їх дітей. Більшість випускників Заньківської школи вступають до інших навчальних закладів і успішно продовжують там навчання. Але, якщо і давати згоду на закриття школи, то найбільше турбує батьків забезпечення безперебійного підвозу дітей на навчання, а учителів - працевлаштування.
Виступили з цього приводу і депутати районної ради Олександр Гомоляко, Микола Шматок, Людмила Сипливець, Віра Черненко, Валерій Примаченко, зазначивши, що в першу чергу необхідно враховувати інтереси дитини. А це якість знань, можливість доступу до сучасних інформаційних технологій, виховання в колективі. Не можна, звичайно, забувати і про необхідність працевлаштування учителів та оптимальне використання приміщення школи.
Уважно вислухавши всі сторони, зваживши всі «за» і «проти», депутати районної ради прийняли рішення:

1. рекомендувати районній державні адміністрації:
- забезпечити 100% працевлаштування вчителів Заньківської ЗОШ І-ІІ ст.., до 01.07.2009 письмово повідомити вчителів про звільнення;
- задіяти для підвозу дітей на навчання до Великокошелівської ЗОШ І-ІІІ ст.. ГАЗель Вертіївського МНВК;
- до 01.08.2009 підготувати пропозиції по використанню приміщення Заньківської ЗОШ І-ІІ ст.

2. рекомендувати сільському голові Галині Сацюк винести питання про закриття школи на обговорення територіальної громади.

За підсумками проведення спільного засідання голова районної ради Валерій Марченко та голова профспілкового комітету Заньківської ЗОШ І-ІІ ст. Галина Авраменко провели прес-конференцію, на якій була висвітлена суть питання, результати його вирішення та дані відповіді на запитання журналістів.
Під час спілкування з журналістами було відчутно, що обидві сторони підійшли до вирішення проблеми з розумінням. Представники учительського колективу зрозуміли необхідність закриття школи, а районна влада відчула увесь тягар відповідальності, який лягає на їх плечі, аби інтереси та вимоги дітей, батьків і вчителів були враховані і виконані в найбільш повному обсязі.
Саме так, в ході конструктивного спілкування, а не тиску з того чи іншого боку, можна досягти очікуваного результату.

http://nizhin-rada.gov.ua






Коментарі (0)
avatar