реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Вибрані місця із подорожування з друзями

Вже третій рік діє унікальний туристичний проект «Дорогами рідного краю», започаткований Чернігівським історичним музеєм ім.В.Тарновського в особі Наталії Самохіної, завідувачки науково-освітнього відділу музею.

Географія запропонованих маршрутів постійно розширюється, не обмежується лише Чернігівщиною, адже проект знайомить не тільки з перлинами ріднокраю — екскурсійний лекторій запрошує рухатися далі, від музею до музею, а в цій пізнавальній царині для любителів подорожувати багато незвіданого.

У травні нам пощастило відвідати мальовничу Полтавщину. Тур був присвячений 200-річчю від дня народження М.Гоголя і охоплював відомі гоголівські місця: Миргород, Великі Сорочинці, Гоголеве та Диканьку.

Чималу відстань (а цього разу — 820 км загалом) допомагають подолати не тільки насичена цікава інформація від Н.Самохіної — постійного гіда і організатора подорожей, але й комфортабельний автобус із досвідченими водіями від «Сіверпасавто» — незмінного автопартнера туристичного лекторію.

Полтавщина приємно вразила не тільки гарною природою, але й чистотою, впорядкованістю сіл та містечок, які довелося проїжджати.

Миргород — одне з найбільш екологічно чистих міст України — багатий не лише мінеральною водою та чистим повітрям, а ще й скульптурами, пов’язаними з творчістю Гоголя. Гоголівських персонажів можна побачити і в центрі міста, і на території санаторіїв, і поблизу річки Хорол. Навіть привітний миргородський екскурсовод здивував своєю схожістю з видатним письменником.

Ярмарка у Великих Сорочинцях поки що «відпочиває» до серпня, зате Спасо-Преображенська церква, в якій свого часу хрестили Миколу Гоголя, відчинена кожного дня. Цей храм у стилі українського бароко прикрашає чудове «рушникове» ліплення зовні, а всередині — унікальний дерев’яний двохсотлітній іконостас. Поблизу церкви — сорочинське «Пирогово», етнографічний музей просто неба, куди неможливо не зайти.

Будинок батьків письменника у с.Гоголеве (колишня Василівка) відтворює побут небагатих дворян і переконує в тому, що гоголівський дух можна відчути навіть у відбудованій у наш час садибі.

Диканька зовсім не відповідає своїй назві. Нічого «дикого» немає в цьому охайному чималенькому райцентрі Полтавщини, який прикрашають і сучасні новобудови, і пам’ятки старовини: велична кам’яна арка, споруджена на честь перемоги у війні 1812 р., неповторна круглокупольна Миколаївська церква (де мати майбутнього письменника вимолила сина, якого й назвала на честь Миколи-чудотворця) із «італійською» дзвіницею. Відвідини місцевого краєзнавчого музею і картинної галереї додали ще більше вражень у наш туристичний «кошик».

Віриться, що завдяки подібним насиченим маршрутам чернігівський екскурсійний лекторій на колесах незабаром матиме назву «Дорогами рідної України» — для цього є всі підстави: ентузіазм організаторів і потенціал подорожувальників, кількість яких невпинно зростає.

Для «новачків», які бажають подорожувати мальовничими куточками нашої області чи України, повідомляємо контактні телефони: 699-930, (067) 95-73-219 – Наталія Євгенівна Самохіна. Детальну інформацію про маршрути можна отримати на сайті: www.pamyatki.ho.ua

Олена МАХОТКО






Коментарі (0)
avatar