реклама партнерів:
Головна › Новини › Від редактора

Гузель та Айгуль найкраще співають українських пісень. ФОТО

Вокальний конкурс імені Оксани Петрусенко продовжує вписувати нові сторінки у свою історію. 23-25 квітня 2009 року вдруге він був проведений в Нижнєкамську.

Нижнєкамська українська національно-культурна автономія "Вербиченька" довгі роки проводить роботу, по вшануванню пам'яті видатних українців, які в різні часи жили чи працювали в Татарстані.

З 2004 року літературно-музичні вечори і зустрічі, присвячені Оксані Петрусенко, були проведені товариством "Вербиченька" в Нижнєкамську, Казані, Тольятті, Дімітровграді, Іжевську, на Арбаті в Москві, у Львові та Чернігові на Україні. 31 травня 2008 року було урочисто відкрито меморіальну таблицю, присвячену Оксані Петрусенко, на фасаді театру ім. Каріма Тінчуріна, у якому в 1927-1929рр. легендарна українська співачка починала оперну кар'єру в Казані.

У квітні 2007 р. в Нижнєкамську був проведений І Відкритий жіночий вокальний конкурс ім. Оксани Петрусенко, який практично став міжнародним, оскільки взяли в ньому участь вокалістки з численних міст Росії, громадянки України і навіть Китаю. Він пройшов з великим успіхом, адміністрацією міста було прийнято рішення проводити конкурс раз на два роки і запросити до участі чоловіків.

Підготовку до ІІ-го конкурсу булу розпочато товариством практично відразу після закінчення І-го. Чимало довелося подолати перешкод, але конкурс відбувся! У ньому взяли участь 19 конкурсантів з Нижнєкамська, Казані, Санкт-Петербургу, Донецька, Львова, громадяни Росії, України, Киргизії.

До складу журі Конкурсу ввійшли: Галина Чорноба, солістка Великого оперного театру м. Москви, доцент вокального факультету коледжу консерваторії імені П.І.Чайковського, Заслужена артистка Російської Федерації і Народна артистка України; Юрій Борисенко, професор Казанської державної консерваторії, соліст Казанського театру опери і балету, Заслужений артист Татарстану, Народний артист Каракалпакії і Башкортостану; Володимир Ігнатенко професор, зав. кафедрою сольного співу Львівської національної музичної академії ім. Лисенка, соліст Львівського національного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької, Народний артист України. Галина Йосипівна і Юрій Володимирович беруть участь у журі конкурсу вдруге, і мають можливість оцінити прогресуючий рівень виконавства. Володимир Дмитрович є постійним членом журі конкурсу імені Оксани Петрусенко, який проводиться в Херсоні, і його участь у Нижнєкамському конкурсі служить своєрідним містком, який поєднує ці дві події в Україні й Росії. Таким складом журі можно пишатися. То справжні патріоти українського і мистецтва культури.

Відкрила ІІ-й конкурс традиційно заступник мера Нижнєкамська Ільсія Хаматівна Мєзікова, яка не залишає без уваги культурне життя міста, усіляко підтримуючі добрі справи і позитивні ініціативи.

На адресу конкурсу надійшли привітальні телеграми від родички О.Петрусенко Світлани Власівни, від багаторічного дослідника життєвого й творчого шляху співачки Миколи Кагарлицького, від Міністерства культури і туризму України (Київ), від директора Міжнародного інституту освіти, культури і зв'язків з діаспорою Національного університету "Львівська Політехніка" Ірини Ключковської (Львів), від професора музикології Мак-Гілл університету і голови філії Наукового товариства ім. Т.Шевченка Люби Жук (Монреаль), від єврейського поета і композитора, керівника вокального ансамблю "Їдішланд" Дмитра Якіревича (Єрусалим). Привітальні побажання надійшли від численніх українських організацій Росії.

Два насичених хвилюванням, напругою сил і сповнених чарівним вокалом дні прослуховування пролетіли як дві миті! Звучали класичні німецькі та італійські арії, народні пісні, українські, російські, татарські.

25.04.2009р. у Палаці творчості дітей і молоді ім. Садикова відбулося підведення підсумків, нагородження переможців і Гала-концерт.

У номінації "Професійне виконавство 2 гр." (студенти і випускники консерваторій) одержали диплом 1 ступеня: Радейко Петро, Юречко Наталя (Львів); диплом 2 ступеня: Мачин Олег (Казань), Рахімова Гулнора (Сімферополь), Василенко Марина (Бішкек); диплом 3 ступеню: Ярина Рак (Львів), Хамадьярова Венера, Хайретдінова Діляра (Казань).

У номінації "Професійне виконавство 1 гр." (студенти муз. шкіл і училищ) диплом 3 ступеню одержала Хісматулліна Айгуль (Нижнєкамськ).

Приз "За краще виконання української пісні" одержала Барєєва Гузель (Нижнєкамськ).

Дипломами за участь були відзначені: Коркіна Ельміра, Лотфулліна Альбіна, Ялтанська Оксана, Містахова Айгуль, Астафьєва Ніна, Авзалова Ельвіра (Нижнєкамськ), Світлана Пащенко (Санкт-Петербург), Юліана Дуба, Наталя Фоменко (Донецьк).

У номінації "Кращий педагог" були відзначені: Шарафутдінова Зульфія Венерівна, Конін Володимир Олексійович, Ігнатенко Володимир Дмитрович;

У номінації "Кращий концертмейстер" нагороди одержали: Рамзія Сагідулліна, Ріна Хмара (Нижнєкамськ), Даніяр Соколов (Казань).

У формуванні призового фонду взяли участь: Міністерство культури РТ, Асамблея народів Татарстану (премію вручав заступник керівника виконавчого комітету АНТ Талгат Моратович Заріпов), керівник Набережночовнинської національно-культурної автономії "Батьківщина" Михайло Миколайович Куліш, керівник Нижнєкамської міської національно-культурної автономії "Українське товариство "Вербиченька" Євген Вікторович Савенко, заступник керівника Московської української організації "Славутич" Тарас Миколайович Дудко.

Конкурс закінчився, але відчуття радості залишилося. Раділи конкурсанти, які стали лауреатами і ті, яким повезло менше, раділи члени журі, глядачі, які прийшли на концерт і побачили свято пісні. Раділи українці, адже чути пісні своєї батьківщини в такому чудовому виконанні - це щастя. Раділи організатори конкурсу, адже саме наша праця лягла в основу цієї загальної радості. З роками починаєш розуміти, як чудово дарувати людям радість. Даруєш це почуття іншим і радісно самому.

Те що конкурс, присвячений українській співачці, пройшов у Нижнєкамську, в самому центрі Татарстану, глибоко символічно. У нашій республіці багато років проводиться виважена національна політика, і будь-яка національна організація має можливість спокійно і вільно розвиватися. Асамблея народів Татарстану дозволяє вести позитивний діалог з керівництвом РТ. Адміністрація Нижнєкамська щорічно надає вагому підтримку УТВ.

Нині "Вербиченька", об'єктивно, одна з активних українських організацій Росії, яка багато років невпинно працює над взаємним збагаченням культур та зміцненням дружби між народами України і Татарстану, хоча б на рівні народної дипломатії. Інших конкурсів, подібних проведеному в Нижнєкамську, в Російській Федерації немає. А саме такі заходи сприяють позитивному розвитку міжнаціональних відносин.

Керівник Нижнєкамської міської
національно-культурної автономії
"Українське товариство "Вербиченька" Євген Савенко.













Коментарі (0)
avatar