реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Із “тіні” – у резерви!

За підсумками роботи ДПІ у м.Чернігові у січні – березні 2009 року до Зведеного бюджету по платежах, що контролюються органами ДПС, мобілізовано 172,8 млн.грн., завдання виконано на 100,5 відс.
В умовах негативного впливу світової економічної кризи в останні місяці значно погіршився фінансовий стан підприємств міста, відбулося зниження ділової активності, обсягів продажу та експортних операцій. Обсяги продажу за січень-лютий 2009 року (з груднем 2008 року) знизилися на 8,6 відс. або на 201,3 млн.грн.
Найбільше зниження обсягів спостерігалося у галузі будівництва (на 30 відс.), виробництві транспортних засобів (на 74,3 відс.), виробництві будівельних матеріалів (на 66,9 відс.), оптовій торгівлі (на 8 відс.), у хімічному виробництві (на 81,4 відс.).
Зниження експортних операцій відбулося у хімічній та автомобілебудівній галузях (на 69 та 80 відсотків відповідно).
Щодо наповнення місцевого бюджету.
Його показники виконано. З початку року надійшло 81,7 млн.грн., з них надходження загального фонду склали 78,5 млн.грн.
Розрахункова база січня-березня 2009 року виконана на 114,2 відс., по загальному фонду – на 114,5 відс.
Бюджет міста в частині надходжень, що контролюються ДПІ, за січень-березень поповнився на 61,5 млн.грн.
Головним резервом наповнення бюджету є не посилення тиску на реальну економіку, а проведення її детінізації.
Тому на сьогодні контроль за діяльністю фінансових установ стає одним з головних завдань.
Питання контролю за сферами діяльності, де переважно використовуються готівкові грошові розрахунки, де є ризики невідображення доходів – теж одне з першочергових.
Тільки з 11 по 18 квітня працівниками інспекції проведено 46 хронометражів готівкових коштів та залишків продукції на господарських об’єктах, що належать суб’єктам господарювання, за результатами яких донараховано 24,57 тис.грн.
Як свідчать виявлені факти порушень, суб’єкти господарювання масово зловживають “подвійною бухгалтерією” та порушують вимоги законодавства щодо ведення обліку товарних запасів, тобто здійснюють торгівлю підставним товаром.
Наступним напрямком нашої роботи щодо боротьби з тіньовою економікою є адміністрування ПДВ.
На жаль уже звичним для нас явищем стали так звані “податкові ями” для розкрадання ПДВ. У результаті впровадження з квітня минулого року нової форми подання звітності з ПДВ в електронному вигляді податкові органи отримали інструментарій для ефективного контролю за його справлянням, що дає можливість у стислі терміни виявляти фірми – «податкові ями».
Тільки по 20 актах документальної невиїзної (камеральної) перевірки по 7 СГД було донараховано податку на додану вартість в розмірі 6,6 млн.грн.(у т.ч. штрафні санкції в сумі 352,3 тис.грн.).
Уже цього року 116 підприємствам-мінімізаторам за несвоєчасну сплату ПДВ донараховано 114,4 тис.грн., зменшено задекларовану до відшкодування суму майже на 2,1 млн.грн. по 14 СГД.
Під жорским контролем податкової служби сьогодні і питання заборгованості з виплати заробітної плати.
З початку року роботодавці заборгували своїм працівникам понад 11,5 млн.грн.Однак ці факти не завжди пов’язані зі світовою фінансовою кризою.
Станом на 13 квітня 2009 року податківці перевірили 47 СПД. Порушення трудового законодавства виявлені у всіх випадках! Подвійна бухгалтерія, нелегально наймані працівники, невиплата зарплати у повному обсязі – далеко не увесь перелік цих порушень.
Після проведених перевірок станом на 20.04.2009р. роботодавці офіційно оформили на роботу майже 400 працівників.
Внаслідок проведеної роботи з початку 2009 р. скорочено заборгованість по заробітній платі у сумі понад 12,5 млн.грн., сплачено ПДФО у сумі 1,47 млн.грн.
Деякі підсумки кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом 2008 року. Всього прийнято 4209 податкових декларацій, у т. ч. обов’язкових – 2546, за якими відповідно до проведених розрахунків платниками податків належить сплатити до бюджету понад 3,7 млн.грн, та на податковий кредит – 1663, за якими належить повернути з бюджету понад 0,8 млн.грн.
Загалом можна стверджувати, що цьогорічна кампанія декларування перевершила рівень минулого року по надходженнях до бюджету майже вдвічі.
Ще один напрямок – робота податкової міліції.
За 2009 рік співробітниками податкової міліції викрито 13 тяжких злочинів.
До суду направлено 5 кримінальних справ.
З метою запобігання незаконного відшкодування податку на додану вартість з бюджету співробітниками ГВ ПМ ДПІ у м. Чернігові спільно зі співробітниками відділу контролю за відшкодуванням ПДВ інспекції у 2009 році упереджено 11 спроб незаконної заявки податку на додану вартість на загальну суму 9,8 млн. грн.
За зібраними матеріалами співробітників ГВ ПМ ДПІ у м. Чернігові по факту незаконного декларуванню сум ПДВ з державного бюджету порушено 4 кримінальні справи.
Податковою міліцією міста з незаконного обігу вилучено товарів на загальну суму близько 1,4 млн.грн., у тому числі підакцизних товарів на суму понад 0,9 млн. грн., з яких 10 тонн спирту на суму 323 тисячі гривень.
Також виявлено 6 фактів незаконного виробництва товарно-матеріальних цінностей, у тому числі 1 по виробництву алкогольних напоїв з використанням обладнання, що забезпечує їх масове виробництво.
Основними пріоритетами діяльності ДПІ у м. Чернігові залишаються удосконалення процесу адміністрування ПДВ і своєчасне його відшкодування, руйнування схем мінімізації і ухилень від оподаткування, встановлення балансу відносин з бюджетоутворюючими платниками та впровадження у практику принципу “податкова для платника, а не платник для податкової”.





Коментарі (0)
avatar