реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Будуватимуться тільки Чернігів та Батурин?

Останнім часом до законодавства у сфері будівництва, містобудування та архітектури внесені суттєві зміни та доповнення. Тому на чергове засідання робочої групи з вирішення питань, пов’язаних з передпроектною підготовкою об’єктів, їх проектуванням та будівництвом окрім представників обласних служб та організацій, причетних до будівельного процесу, запросили до облдержадміністрації керівників районів, представників правоохоронних та контролюючих органів.
Як зазначила заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, відповідно до постанови КМУ від 8 жовтня 2008 р. № 923 з 1 січня 2009 року вступив в дію новий порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об‘єктів. Однак, під час роботи за ним виникають певні труднощі. Зокрема, Порядком скасована робоча комісія, яка могла виявляти недоліки будівництва та вимагати їх усунення до здачі об’єкта в експлуатацію. Крім того, відтепер приймальну комісію повинен очолювати представник замовника, генерального проектувальника або страхової компанії, які є зацікавленими особами. При цьому органи, покликані здійснювати контроль за додержанням архітектурно-будівельних норм, правил і стандартів, позбавлені можливості брати участь у роботі приймальної комісії.
Про структуру, правову базу діяльності інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в області розповів її керівник –Олександр Рубан. Інспекція почала діяти з 1 січня 2008 року. На сьогодні в ній працює 34 особи, 21 з них – головні державні інспектори.
За рік роботи інспекції встиг накопичитися ряд проблем, які потребують вирішення спільно з правоохоронними органами, владою на місцях. Тож проведення зустрічі в широкому форматі, на думку Олександра Рубана, саме на часі. Адже повноважень багато, але практично їх застосовувати важко: трапляється, що інспектор не має доступу на об’єкт будівництва, до інспекції не надаються довідки про вартість будівельних робіт, подекуди неможливо встановити особу замовника будівництва. Тому в цих та інших випадках необхідне сприяння правоохоронних органів. Доцільним було б і проведення спільних перевірок, взаємне електронне інформування про проблемні об’єкти.
Порушувалися питання видачі ліцензій на будівництво та здійснення контролю за виконанням умов ліцензування. Зокрема, стурбованість учасників засідання викликала велика кількість виданих в області ліцензій – 647, в той час як на обліку в органах статистики перебуває лише 200 будівельних організацій, а фактично працюють і подають звіти 175. Посилену увагу вирішено приділяти наявності та відповідності ліцензій в організаціях, що будують в області підвідні газопроводи.
Як повідомила заступник начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Вікторія Зеленюк, з 15 квітня будівництво без генплану неможливе. А генеральні плани на Чернігівщині мають лише два міста – обласний центр і Батурин. Замовила генплан Городня. Решта ж населених пунктів області, на жаль, мають лише застарілі, виготовлені ще за часів Радянського Союзу, документи, термін реалізації яких давно минув. Виготовлення нового генплану коштує від 100 до 200 тис грн. Це непосильна для багатьох бюджетів сума, через що питання будівництва сьогодні загнане в глухий кут і поки невідомо, як воно вирішуватиметься надалі.
Директор філії ДП „Укрдержбудекспертиза” Наталія Бондар під час свого виступу зупинилась на основних моментах комплексної державної експертизи.
Заступник начальника головного управління Держкомзему в Чернігівській області Юрій Морозов проаналізував зміни, внесені до Земельного кодексу України, які стосуються отримання прав на землю під забудову.

Управління у справах преси та інформації ОДА






Коментарі (0)
avatar