реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Зеленій і підростай красень наш - "Народний гай"! Фотозвіт

Весна – пора року, коли кожна людина може виконатиодну з найважливіших і обов’язкових місій свого життя – посадити дерево. Символ життя і родини, здоров’я і довголіття – воно завжди сповіщає нас про початок весни, дарує нам затінок влітку або годує нас своїми плодами взимку. І саджаючи дерево, ми всі, ніби, отримуємо можливість попросити пробачення у природи за те, що люди, часом несвідомо, а іноді навпаки, завдають навколишньому середовищу невиправданий і невиправний збиток, знищуючи свій власний дім, яким звикли називати Землю. Природа зараз потерпає від знущання і насильства. І, якщо подивитися і осмислити, яка у нас зараз екологія, скільки знищується флори і фауни, як бездумно і марно розтрачуються природні ресурси, то розумієш, що людина додає «максимум зусиль» до цієї ганебної справи. Чернігівщину називають зеленим квітучим краєм і народники намагаються робити так, щоб ця назва і надалі слугувала її візитною карткою. Тому, саджаючи дерева, вони у такий спосіб, нібито, просять у природи пробачення і роблять внесок у її відродження.
Нагадаємо, що в минулому році, під час проведення Чернігівської толоки, партійці вирішили «взяти шефство» над однією з не засаджених галявин на південній околиці Чернігова і започаткувати невеличкий гай, який відтоді стали іменувати «Народним». Того року вони посадили 750 саджанців сосни, берези та дуба і тепер виконують свій не менш важливий і нелегкий обов’язок: контролюють, захищають і плекають те, що було створено ними для людей.
Слід зазначити, що «Народний Гай» зеленіє не на зовсім звичайному місці. Це територія, де розташовано урочище «Святе», своєрідна історична пам’ятка природи, залишок давніх пралісів, що оточували Чернігів дрімучою зеленою стіною і особливе місце для кожного православного чернігівця. Вважається, що понад тисячу років тому, в 988 р. тут, у лісовому озері, відбулося хрещення чернігівців. З того часу це урочище стало називатися «Святе» і воно оберігається жителями міста як справжня святиня.
Ця галявина, як розповів лісник з урочища «Святе» Іван Шкурко, ще з часів Великої Вітчизняної війни і аж до минулого року не засаджувалася деревами. Уявіть, понад 60 років! «Головне не тільки посадити, а і зберегти,- зазначив він,- Щоб виросли дерева потрібно від 40 до 100 років. І місцеві жителі мають охороняти і зберігати посаджені дерева». Але тепер галявина в надійних руках і деревця народників ще багато років прикрашатимуть це чудове місце.
Сонячним квітневим ранком цьогорічного вихідного дня народнопартійці, на чолі з головою обласної організації, заступником голови Чернігівської обласної ради Василем Ковальовим, знову працювали в «Народному Гаю». «Щовесни в усіх куточках Україні проводиться озеленення міст та сіл, розбивка нових садів, парків і Народна Партія також не може відмовитися від участі у такому чудовому заході, що залишає пам'ять на віки», - зазначив він. Маленькі деревця разом саджали депутати обласної ради від Блоку Литвина, працівники секретаріату обласної організації і представники міської організації народників. Приїжджаючи до «Гаю» люди вітали один одного зі святом толоки і всі працювали сумлінно і злагоджено. Особливо приємно було бачити молодь, адже це свідчило про те, що молоде покоління може творити, а не знищувати, як зазвичай всі звикли вважати Скрізь панував гарний настрій, лунав сміх, і всіх поєднувало приємне відчуття того, що висаджений руками людей різних професій і різного віку «Народний гай» через декілька років зміцніє, буде зеленіти, підростати і своєю красою чарувати чернігівців і особливо тих, хто його започаткував.
Розширюючи свій гай і поповнюючи його новими деревцями народники цього разу висадили понад 500 саджанців червонолистових дубки, молоденьких берізок, струнких горобин і 4000 жолудів дуба червонолистового.
До речі, під час візиту на Чернігівщину Голови Верховної Ради України, Голови Народної Партії Володимира Литвина, представники обласної організації передали йому незвичайний дарунок – 100 дубових жолудів. Ці зернята могутніх дерев зібрав саме в цьому урочищі та попросив Володимира Михайловича посадити на Житомирщині, у батьків, Іван Шкурко.
Також додамо, що представники обласної і міської організацій не лише саджали в «Гаю» дерева, а й прибирали і прикрашали цей заповідник: висадили квіти та поклали дерен навколо пам’ятного Знака і біля озера, вичистили ями, в яких накопичувалося сміття і засипали їх чорноземом.
Нагадаємо, що тієї весни депутати-народники разом посадили маленький дубочок, який назвали «Народником» і побажали, щоб це маленьке деревце, втілюючи силу і єдність нашого народу, росло міцним і високим і стало символом Народної Партії на Чернігівщині. Тому, не можна, навіть, описати ті зворушливі почуття, які панували в серцях, коли всі побачили, що маленький багатир міцно пустив коріння в старовинну чернігівську землю, лагідно вітаючи зелененьким листячком своїх опікунів.
Окрім приємних результатів діяльності народників, слід зазначити, що в «Народному Гаю» є і проблеми, які треба негайного вирішувати. Як пояснив опікун заповідника Іван Шкурко, тут необхідно прибрати сухостій і зіпсовані дерева. В свою чергу Василь Ковальов пообіцяв посприяти вирішенню даного питання.
Втомлені і щасливі від приємної плідної роботи, впевнені, що гідна справа матиме позитивний відгук і подяку серед людей сьогодення і прийдешніх поколінь, сповнені сподівань щодо корисного майбутнього свого «Народного Гаю», народники залишили урочище «Святе», але тільки на певний час...
Юлія Найда,
Прес-секретар Чернігівської обласної організації
Народної Партії













Коментарі (4)
avatar
1
Понравилось.
avatar
2
Замечательно
avatar
3
Хы
avatar
4
Спасиб
avatar