реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чи стала Служба безпеки України державною структурою?

Звичайно, що у поєднанні тісних зв’язків майже в усіх сферах діяльності між сусідніми країнами, вести мову про ізольованість цієї суто специфічної служби було б не логічно. Але якщо про шпигунство, наприклад, в середині цієї структури ми можемо лише здогадуватися, то з-за деяких інших аспектів, які вислизнули з під темряви на поверхню останнім часом, можемо стверджувати – разом з фінансово-економічною кризою, в СБУ теж виникли проблеми і навіть надто серйозні. І це на вісімнадцятому році незалежності нашої держави!
Ще з класичного розуміння про спецслужби відомо (і це характерно для більшості держав), що в подібних структурах існування бізнесу і приватних інтересів не сумісне. Саме тому в кожній країні працівникам таких служб і платня відповідна з усіма надбавками і доплатами – за її специфічність. Те, що відбувається у «наших» спецслужбах і що нам демонструють - в жодні рамки не вписується.
Стало очевидним те, що з призначенням командою Президента на посаду заступника голови СБУ мільярдера Валерія Хорошковського, друга і соратника по бізнесу Дмитра Фірташа, ця поважна до цього часу служба встряла в конфлікт бізнесових інтересів між представником РосУкрЕнерго і політичною силою на чолі з прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко. Найстрашніше те, що мета такого призначення одна – дошкулити через використання можливості цієї служби своїй політичній опонентці. В результаті, вже з перших днів – найгрубіше порушення елементарних правових норм, які, ніби по-ланцюжку, є «логічним» продовженням тих способів і дій, до яких вдавалися силові спецструктури ще до президентських виборів у 2004 році.

Як відомо, група озброєних людей в масках проникла до приміщення державної установи НАК «Нафтогаз України». При цьому, вони нікому не представились - звідкіля і хто вони такі. При подібних вторгненнях-захватах виникає ймовірність збройного конфлікту, адже охоронці об’єкту можуть вчинити дієвий спротив згідно відповідних інструкцій з охорони адміністративних приміщень.
Вже кілька років ведеться дискусія про заборону застосування подібних методів (захвату в масках) і дозволу їх лише у виняткових випадках, наприклад, при операціях щодо захвату членів транснаціональних кримінальних угруповань або при реалізації окремих оперативно-розшукових справ (наприклад, історія із суддею, що любив засівати мільйонами доларів), а також при затриманні особливо-небезпечних злочинців.
В іншому випадку, як це сталося з нападом на НАК «Нафтогаз», коли охоронці цього відомства не чинили будь-якого опору, може статися державної ваги катастрофа.
Припустимо, що якесь бандитське угруповання чи група невдоволених озброєних людей або й «просто» вояків задумають здійснити в країні військовий переворот. Що найперше вони зроблять – так це вдадуться до подібних методів (одягнуть чорні маски), за допомогою яких їм чудово пофортунить реалізувати свій план. Адже вони знатимуть: охоронці державних установ в жодному випадку не чинитимуть опору, бо вже звикли до того, що в масках завжди знаходяться особи із спецпідрозділів. Так можна дійти до захвату і вищих органів влади: Верховної Ради, Кабінету міністрів та й самого Президента України.
Зрозуміло одне: сьогодні Служба безпеки України не стала структурою, яка б стовідсотково захищала інтереси держави, а не чиїсь бізнесові зацікавленості.
Голова Комітету Верховної ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко наполягає на розділенні бізнесу і влади. А після інциденту з «шоу в масках» він остаточно переконаний у цьому. «Моя думка залишається незмінною, - сказав він. - Люди, які мають сотні мільйонів-мільярдів гривень на особистих рахунках, не повинні займати відповідальних посад в СБУ, а відтак не повинні призначатися і на інші посади, пов’язані з подібною діяльністю». І даючи оцінку таким проявам додав: «Мова йде про конфлікт приватних і державних інтересів». Не погодитися з цим аж ніяк не можна, якщо ми хочемо вберегти цілісність держави Україна.
А тим часом, Хорошковський, аби відомстити уряду, прямо заявив: «Я буду йти до кінця». Який кінець потрібен пану мільярдеру – знає лише один він. Механізм у цієї мети і бажання, як бачимо, є – спецзагони Служби безпеки України. Прикро...
Сергій КОРДИК






Коментарі (0)
avatar