реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

В Чернігівських лісах від «зубрів» з карабінами знищені справжні зубри

Коаліцією громадських екологічних організацій України ухвалено рішення — з метою привернення уваги громадськості та влади України до проблем збереження зубра —оголосити 2009 рік (астрологічний рік Бика) роком зубра в Україні.
Зубр — єдиний вид диких биків, що залишився до наших днів у дикій природі Європи. Зазнавши цілковитого вимирання в природі, він був відновлений на основі поголів’я, що зберігалося в зоологічних парках, та поступово повернений до природних угідь. Зубр став символом того, що людина може не тільки знищувати, але й відновлювати природу.
Проте абсолютна байдужість української влади до питання збереження зубра, розквіт браконьєрства та валютні полювання під прикриттям селекційного відстрілу призвели до того, що згідно з офіційними даними в Україні залишилося лише близько 300 цих тварин. Поряд з цим дані українських НГО та вчених указують на ще меншу кількість тварин – тільки 190 особин. Якщо ця тенденція триватиме, Україна втратить цей вид у дикій природі за наступні 5 – 10 років.
Ми сподіваємося, що уряд України вдасться до всіх належних заходів, аби запобігти подальшій деградації української популяції зубра. Абсолютно екстраординарною видається ситуація, коли офіційні дані з України, що передаються до Європейської родової книги зубрів не відповідають реальній ситуації.
Нагадаємо, що на початку 2007 року останні 7 зубрів Чернігівщини (решта загинули від рук браконьєрів та під час так званого «селекційного», а насправді — комерційного полювання) потонули у річці Остер, провалилися під лід. До цього жодного випадку подібної загибелі таких тварин не було.
Хто змусив розумних ссавців тікати через річку по крихкій кризі? Поза сумнівом, це було облавне полювання – впевнені фахівці.
Відтоді у нашій області більше немає зубрів-звірів з-за причини появи "зубрів"-людей зі зброєю.
Підготував Олександр ЯСЕНЧУК





Коментарі (0)
avatar