реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Відсутність правових знань - шлях до судових позовів

Під час всеукраїнського семінару, який відбувся у Чернігові, обговорювали проблемні питання, що виникають під час розгляду спорів за участю органів Державної податкової служби. Участь у семінарі взяли директор юридичного департаменту ДПА України Лариса Трофімова, голова ДПА в Чернігівській області Валентин Осипенко, керівники юридичних управлінь різних регіонів України, суддя Вищого адміністративного суду України Галина Голубєва, а також інші керівники судових органів.

Вітаючи учасників семінару голова ДПА в Чернігівській області Валентин Осипенко зазначив, що цей захід є продовженням багаторічної плідної співпраці між судовою гілкою влади та податковою службою. Саме ділове спілкування, обговорення проблемних питань сприяє їх вирішенню та збагачує фахівців досвідом.

Директор юридичного департаменту ДПА України Лариса Трофімова повідомила, що серед розглянутих цьогоріч справ переважна більшість вирішена на користь податкової служби. Це є результатом комплексу проведених податківцями заходів. Відповідна роз’яснювальна робота проводиться і з платниками податків, зокрема через Асоціацію платників податків. З проблемних питань, зокрема які виникають через неузгодженість законодавства, надаються податкові роз’яснення. Обопільні кроки назустріч – через законодавчу обізнаність та партнерські стосунки – зменшують кількість судових позовів.

У формі ділової дискусії податківці ділилися досвідом розв’язання проблемних питань, які виникають з суб’єктами господарювання при проведенні планових перевірок щодо контролю за додержанням порядку проведення розрахунків за товари та послуги, про надання судом дозволів на проведення з цих питань позапланових перевірок, також йшлося про визначення черговості погашення платежів до бюджету, про руйнування схем, які застосовують переробні підприємства для безпідставного отримання бюджетного відшкодування, про збирання доказової бази по справах про нікчемність угод, застосування послуг у сфері грального бізнесу, претензійно-позовну роботу податкової служби по справах щодо правомірності нарахувань по збиткових операціях при продажу товару на умовах товарного кредиту тощо. А своєрідним арбітром у розмові була суддя Вищого адміністративного суду України Галина Голубєва.

Свою точку зору, бачення проблем, з якими зіштовхуються податківці під час розгляду спорів у судах, висловили суддя Київського апеляційного адміністративного суду Андрій Коротких, голова Чернігівського окружного адміністративного суду Віталій Добрянський, суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Ольга Кашпур, заступник голови Чернігівського обласного господарського суду Сергій Івченко та інші фахівці судових органів.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та

звернень громадян ДПА в Чернігівській області






Коментарі (0)
avatar