реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

У Чернігові відбулося засідання активу міста

У Чернігівській міській раді відбулося засідання активу міста, присвячене підбиттю підсумків минулого року та визначенню пріоритетних завдань на 2009 рік в умовах протидії економічній кризі. У засіданні активу міста взяли участь керівники підприємств, установ та організацій Чернігова, представники депутатського корпусу міської ради, громадськості і ЗМІ.
Міський голова Олександр Соколов у своєму виступі проаналізував стан соціально-економічного розвитку Чернігова у 2008 році та на початку нинішнього року, а також визначив актуальні завдання, перспективи 2009 року.
Зокрема, у промисловому виробництві міський голова називає як одне із важливих завдань – не допустити стрімкого падіння виробництва (торік обсяги промислового виробництва у Чернігові скоротилися на 2%, порівняно з попереднім роком). На сьогодні ведуться перемовини з російськими партнерами одного з провідних підприємств Чернігова – ВАТ "Чернігівське "Хімволокно". Нині ситуація в економіці міста, за оцінкою міського голови, залишається непростою, бо основні чернігівські підприємства призупинили виробництво, або працюють у скороченому режимі. Міський голова звернувся до керівників підприємств міста краще зменшувати заробітну плату всім працівникам, ніж звільняти людей. "Ми маємо бути єдиними у протидії кризі. Труднощі краще долати разом, аніж поодинці", - наголосив він.
У будівництві О.Соколов вважає за можливе введення цього року в експлуатацію 40 тис. м. кв. житла. "Це значно менше, однак краще, аніж зупинка будівельного комплексу обласного центру", - зазначив він.
Серед антикризових заходів найбільш дієвими керівник міста визначив: підтримку місцевих товаровиробників, раціональне використання бюджетних коштів, реальні заходи з енергозбереження.
На думку О.Соколова гасло, що оприлюднили спільно владні структури, представники депутатського корпусу, громадські організації та політичні партії "Чернігів, купуй своє!" має знайти втілення у мережі соціальних магазинів. Створити її місцева влада має намір з 3 магазинів, які планували виставити на продаж. У соціальних магазинах будуть продаватися товари чернігівських товаровиробників з мінімальними націнками. "У такий спосіб ми забезпечимо додаткові можливості для підприємств та надамо умови споживачам підтримати місцевих виробничників", - вважає О.Соколов.


Він запевнив, що заходи з енергозбереження включатимуть не лише економію, а й застосування нових технологій та альтернативних видів палива. Одна з котелень обласного центру вже цього року запрацює на щепках деревини. У питаннях енергозбереження Чернігів має намір застосовувати досвід інших країн. Насамперед, завдяки реалізації німецько-українського проекту "Енергозбереження у будівлях".
Міський голова також підкреслив, що місто не планує припиняти реалізацію комунальних програм. Минулого року в обласному центрі Чернігівщини діяли комунальні програми щодо ремонту покрівель житлових будинків і ліфтів, покращання освітлення, відновлення внутрішньодворових територій, безпечності житла та інші.
Цього року до існуючих комунальних програм додалися дві нові – Програма централізованого водозабезпечення та водовідведення малоповерхової забудови у місті Чернігові на 2009-2017 роки і Програма реконструкції та оновлення дитячих і спортивних майданчиків на період 2009-2014 років. Для їх реалізації у міському бюджеті передбачено 100 тис. грн. та 200 тис. грн. відповідно. "Ми всі розуміємо, що ці суми незначні, однак головне інше – програми починають втілюватися, незважаючи на фінансові труднощі", - переконаний О.Соколов.
Керівник міста відзначив стабільну роботу чернігівських підприємств, завдяки яким жителі Чернігова не мають проблем з теплопостачанням, гарячою водою. "Опалювальний сезон без надзвичайних подій – це наша спільна робота і наше спільне досягнення. А також орієнтир до продовження руху і далі у такому напрямку", - сказав О.Соколов.
Щодо гуманітарної галузі, то міський голова переконаний, що вона має відповідати усім запитам чернігівців, а в разі будь-яких змін, повинні проводитися відповідні інформаційні кампанії, щоб усім чернігівцям було зрозуміло, що саме планується робити і з якою метою. За словами О. Соколова перед освітянською галуззю, як і торік, стоїть завдання створити усі належні умови для проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань учнів. "Чернігівські школярі мають отримувати сучасну освіту, що дозволяє випускникам бути конкурентоспроможними і не лише при вступі до вітчизняних вишів, а й закордонних", - стверджує міський голова.
Він нагадав, що у 2008 році на реконструкцію, капітальний ремонт закладів освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури було витрачено 11 мільйонів гривень, ніколи з початку 90-х років минулого століття такий обсяг робіт за рахунок міського бюджету не проводився. Цього року також планується продовжити реконструкцію дитячої поліклініки № 1 Чернігівської міської ради за рахунок коштів бюджету розвитку у сумі 1 млн. грн.
"2009 рік не обіцяє бути легким, однак у випробуваннях гартується міць характеру, формується справжній професіоналізм. Ми всі – влада, представники промислового комплексу, бізнесу, громадськості – повинні бути єдиними у подоланні труднощів.
Нам потрібно працювати спільно для ефективного результату та добробуту людей", - констатував О.Соколов.






Коментарі (0)
avatar