реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Російські дипломати відвідали Добрянку

У селищі Добрянка Ріпкинського району відбувся міждержавний «круглий стіл» «Єкатерининський тракт - зв’язуюча нитка слов’янства».
«Катерининський тракт був закладений у другій половині 18 століття, — розповідає голова селищної ради Добрянки Олександр Алгінін , — починався він у Петербурзі, проходив через Могильов та Чернігів і закінчувався у Катеринославі. Добрянка — це була поштова станція на ньому. Саме ним їхала на південь імператриця Катерина ІІ».
У «круглому столі» взяли участь науковці, політики, журналісти Росії, Білорусі, України.
Перед гостями з двома номерами виступив місцевий хор старообрядницької общини, що продемонстрував старовинний «крюковий розспів».
Захід пройшов за підтримки посольства Російської Федерації в Україні.
Повертаючись до назви заходу, доводиться подивуватися: невже зв”язуючою ниткою слов”янства є тракт імені цариці Катерини Другої, а не справді духовні цінності? Також варто зауважити, що російські старообрядці саме в Україні знайшли захист від репресій московського царя. Тому було б доцільніше вивчати історію старообрядців, а не мліти від малоросійського щастя, що кудись там проїхала Катерина Друга. Адже саме про неї писав Тарас Шевченко:” А Вторая доконала вдову-сиротину”...

Довідка «Сіверщини». Крюковий спів — основний вид давньоруського церковного співу (наспіви записувалися особливими знаками — знаменами, або крюками). Відомий з 11 століття, розвивався в рамках системи осьмогласія. Мелодії знаменного розспіву використовували в своїх творах П.Чайковський, С.Рахманінов. Знаменний розспів в одноголосному варіанті зберігся донині у старообрядців.
Олександр ЯСЕНЧУК.






Коментарі (0)
avatar