реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Коли буде чернігівський словник?

В приміщенні чернігівської «Просвіти» відбулися чергові збори громадської ініціативи «Велика Сіверщина». Даний рух заснований в минулому році студентами, громадськими діячами, журналістами жителями Чернігівщини, Київщини та Брянщини ставить собі за мету збереження неповторної чернігово-сіверської говірки.
«Сіверяни» вже мають деякі досягнення, так разом з газетою «Сіверщина» проведено конкурс «Кожне сільце має своє слівце», в результаті котрого було зібрано близько 800 слів для «Чернігівського словника». В інтернеті було створено сайт http://www.pakul.donas.in.ua та декілька спільнот, в тому числі і в соціальних мережах, де відвідувачі мають змогу спілкуватися на своїх «гавуорках», як кажуть «сіверяни».
- Головним наслідком нашого руху, є те, що частина думаючої молоді зрозуміла, що говірка котрою вони розмовляють у селі, і котрою вони соромляться «гутарити» у місті це їхня традиція те, що їм передали предки, і потрібно зберегти, і в жодному разі не потрібно соромитися. – зазначив Олександр Ясенчук, активіст громадської ініціативи.- Хотілося б що на цю проблему звернула увагу не тільки громадськість але і влада. Наприклад у сусідній Брянщині в минулому році було видано «Брянський обласний словник», де записано близько 5 000 слів суто, місцевих. Ми ж у цьому плані суттєво відстаємо.
- Чи не дійдемо ми тут до сепаратизму, на загал русинського на Закарпатті? – задав питання один з присутніх.
- В Європі, досить розвинені рухи на підтримку місцевих діалектів, - відповів активіст ініціативи Олександр Бобко ,- та й наприклад українці у Польщі – лемки, спілкуються на діалекті, видають на ньому книги та газети, але при цьому не те що не перестають бути українцями, а навіть наголошують на цьому.
Олександр показав присутнім газети надруковані на лемківській говірці. Презентуємо одну з них і вам: http://nslowo.pl/content/view/331/98/
В планах «Великої Сіверщини» проведення загально обласного конкурсу «Історія мого села», з метою збереження усної та писемної традиції чернігівських сіл та випуск свого власного «Чернігівського словника».
По закінченню засідання, студентка ЧДПУ ім.. Т. Шевченко, уродженця с. Костобоброво, заспівала щедрівку на своїй говірці:
Щабятушечка щабятала
Пад акошачка падлятала
Ой,устань,устань панішеньку,
Запалі свячу ясную, красную,
Добрій вєчар вам, чі ви ради нам?

Велика Сіверщина






Коментарі (0)
avatar