реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Держкомзем України:реформа на Чернігівщині прискорилася

Державний комітет земельних ресурсів України провів у Чернігові «круглий стіл» на тему «Видача державних актів на право власності на землю у Чернігівській області: досвід і проблеми». Разом із представниками столичного відомства у ньому взяли участь працівники обласного управління і районних відділів земельних ресурсів, фахівці профільних інститутів, голови сільрад.
Аналізувався заключний етап земельної реформи в Україні, зокрема в нашій області — отримання громадянами державних актів на право власності на землю. Цей процес триває вже друге десятиліття. Ще в середині 90-их почалася заміна виданих громадянам земельних сертифікатів на повноцінні документи на землю — державні акти. За цей час оформлено 6474122 державні акти, що становить 95% від кількості громадян, які здобули право на земельний пай. Отримало акти ще менше – 89% громадян. На жаль, Чернігівська область довго відставала з цією справою. Але останнім часом, як зазначив на «круглому столі» заступник голови Держкомзему Володимир Кулініч, область значно підтяглася у проведенні реформи, хоч ми ще недотягуємо до середньодержавного рівня. Оформлено 300 тисяч державних актів, а це 84 % від потрібного. Проте отримання актів ще затягується, їх одержали 71% громадян, що мають право на землю. Одною з причин називалась непроста демографія області. Кількість сільського населення у нас, на жаль, швидко зменшується. А коли селянин, власник землі, помирає, то процедура оформлення спадщини на неї досить тривала. У результаті накопичуються тисячі непереоформлених, незатребуваних паїв.
Порушувалися й інші серйозні проблеми. Наприклад, існує досить дивна норма закону, за якою власник земельного паю в разі втрати роботи не може стати на біржу праці і отримувати допомогу з безробіття, як і деякі інші соціальні виплати. Вважається, якщо є земельна ділянка, то можна людину й не підтримувати соціально. А от що дає та ділянка за таких витрат у селянина і за таких мізерних цін на сільгосппродукцію — законодавців не цікавить. Тому уряд вніс на розгляд парламенту поправки до законодавства, щоб усунути таку несправедливість.
Звичайно, окрім загальноукраїнських, є й місцеві недоробки. Варто активніше працювати й обласним та районним державним органам землевпорядкування, а також сільським радам.
Загалом же земельну реформу час завершувати, наголошувалося на заході. Видача актів має бути закінчена вже у цьому році. На це націлюють і недавні укази Президента . Тим більше, що велику допомогу Україні у фінансуванні оформлення й видачі актів надає Міжнародний банк реконструкції і розвитку.

Петро АНТОНЕНКО






Коментарі (0)
avatar