реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Теплова еквілібристика. ПРОБЛЕМИ СПОЖИВАЧІВ

Мешкаю я у Чернігові (проспект Перемоги, 67/10). Такої проблеми з теплопостачанням, з якою зіткнулися ми цієї зими, щось не пригадую.
Нас обслуговує Чернігівська ТЕЦ (ТОВ «Технова»). Торік у нашому будинку встановили лічильник на тепло. Тепер нараховують плату за опалення згідно з показниками будинкового лічильника. Але виникає парадоксальна ситуація. Приміром, якщо на 14-му поверсі в квартирах тепло, то на третьому, де розташована і моя квартира, дуже холодно – температура у січні весь час ледве досягала 16 градусів. Воду у трубах, де ванна розташована, відключають на цілу ніч. Отже, ванна не опалюється, а її метраж у розрахунок зараховують. Та й коли вода включена, то все одно помитися не можна, бо вода не гаряча, а ледве тепла. І вже у січні за показниками будинкового лічильника за опалення мені нарахували аж 242 гривні та за воду 33 гривні, не кажучи вже про інші комунальні платежі.
У відповідних інстанціях, куди я звернулась, мені надали роз’яснення про правильність нарахування сплати за тепло, але від цього мені не легше, бо вийшло так: розрахункові суми відчутно зросли, а послуги погіршились.

Марія ЗАЛОЗНА, пенсіонерка,
м. Чернігів.

Від редакції.
На наше переконання, система, яка існує нині в України стосовно плати за користування теплопостачання, – це порушення наших прав. Адже у цивілізованих країнах, навіть у Республіці Білорусь, такого взагалі не існує, щоб улітку населення сплачувало за послуги, якими зовсім не користується. Ця норма діяла ще в радянські часи – збереглася вона, на жаль, і нині. Такий вид розрахунків – це рабська залежність нашого побутового «світогляду» від дійсності. Для чого це вводилося і чому для існує? Відповідь проста. Як відомо, сплачування залежить від середньорічних розрахунків, які розподіляються на всі місяці. А тепер уявіть собі, якби в Україні споживач платив лише тоді, коли теплопостачання дійсно потрапляло б у наші домівки (з 15 жовтня по 15 квітня) – вийшло б так, що всі наші заробітні плати та пенсії пішли б на оплату за «теплі» труби. На хліб, масло, молоко, яйця коштів не вистачило б. Керівникам держави нинішня ситуація вигідна, бо тоді вони мусили б або збільшити пенсії та зарплати удвічі, або наполовину зменшити тарифи на теплопостачання. Ось і вся арифметична еквілібристика.






Коментарі (0)
avatar