реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Слово і зброя. Злочини на Чернігівщині

20 лютого в Чернігівській обласній організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» відбулась зустріч заступника начальника УМВС України в Чернігівській області – начальника Штабу управління підполковника міліції Юрія БУРЕНКА, начальника відділу зв’язків з громадськістю Управління МВС області підполковника міліції Сергія БРИЛЯ, головного спеціаліста цього ж відділу майора міліції Бориса КОНОВЧЕНКА з керівництвом обласної «Просвіти» та редакції газети «Сіверщина».

Юрій Буренок відповідає на запитання журналістів.

- Яка загальна криміногенна обстановка в Чернігівській області та фактори, що впливають на її динаміку?

- В цілому 2008 рік мав позитивну тенденцію до зменшення кількості багатьох видів тяжких (за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше десяти років) та особливо тяжких злочинів (це злочини, за які передбачено позбавлення волі на строк понад десять років або довічне позбавлення волі). Однак наслідки світової фінансової кризи, економічні негаразди в Україні, значне скорочення робочих місць, затримка заробітної плати, складна ситуація з банківськими кредитами безумовно сприяють загостренню криміногенної ситуації в нашому регіоні. І вже наприкінці минулого та початку нинішнього року особи активніше почали реалізовувати корисливу мету – здійснювати пограбування, крадіжки, шахрайства.

В січні цього року розкрито більше 200 злочинів загально кримінальної спрямованості (вбивства, розбійні напади, пограбування). Припинена діяльність 21 групи наркозбувальників, викрито 2 нарколабораторії, перекрито 10 міжнародних каналів постачання наркотиків в державу. З незаконного обігу вилучено 600 кг наркотичних засобів та більше 550 кг прекурсорів (прекурсори - це речовини та їх солі, що використовуються при виробництві, виготовленні наркотичних засобів і психотропних речовин, зокрема, етиловий ефір, ацетон, ефедрин, ангідрид оцтової кислоти, соляна і сірчана кислоти).
Залишаються нерозкритими 2 вбивства - в Городні і в Чернігівському районі.
Минулого року працівниками міліції викрито більше 700 економічних злочинів, задокументовано декілька хабарів у сфері земельних відносин та судових органах, виявлено 43 факти корупційних діянь, забезпечено відшкодування завданих економічними злочинами збитків на суму 5,7 мільйонів гривень.

- Чернігівщина – прикордонний регіон. Яка ситуація з нелегальною міграцією?

- Минулого року у контрольованих прикордонних зонах затримано 5 груп нелегальних мігрантів у кількості 38 осіб. За даними фактами порушені кримінальні справи. На території області виявлено 274 іноземці, що незаконно перебували у нашій державі, з яких 236 видворено за межі України.

- Охорона громадського порядку – один з важливих напрямків в діяльності органів внутрішніх справ. Скільки залучається правоохоронців для цього?

- Протягом січня у громадських місцях скоєно 72 злочини (у січні минулого року – 49), з них на вулицях – 50 (28 попереднього року). Із зареєстрованих злочинів 63 злочини здійснено у стані алкогольного сп’яніння, 71 злочин – раніше засудженими особами та 40 групою осіб.
Щоденно в населених пунктах області на охорону громадського порядку залучається близько 500 працівників міліції, з них 200 - в обласному центрі.

- У зв’язку з введенням нових правових норм, які посилюють відповідальність за порушення дорожнього руху, яка нині ситуація на автошляхах області?

- Безумовно, аварійність в області пішла на спад. Працівниками ДАІ в області минулого року виявлено більше на 300 тисяч порушень правил дорожнього руху. Затримано 12 тисяч водіїв за керування у стані алкогольного сп’яніння.
Посилено контроль за діяльністю дорожніх, комунальних служб та підприємствами, які займаються пасажирськими перевезеннями. Заборонено експлуатацію майже двом тисячам автобусів, 25 автоперевізників позбавлено ліцензій.

Більш детальне висвітлення півторагодинної розмови міліціонерів з журналістами у друкованому номері „Сіверщини” від 26 лютого.

Узагальнював півторагодинну розмову міліціонерів з журналістами Сергій КОРДИК






Коментарі (0)
avatar