реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Картини зі… штанів

Світ захоплень
У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відкрилася виставка Олександри Дідович та Дмитра Зуганова «Стрепенеться у барвах душа, наче птах».
Картини пані Олександи цікаві тим, що виконані зі шкіри. Різнобарвні шматочки шкіри, наклеєні на звичайний оргаліт, створюють чудові образи. Народилася художниця у Чернігові, має дві вищі освіти. Творити почала у жовтні 2005 р. У її творчому доробку — картини, декоративні пляшки, скриньки, вази, підсвічники тощо. Олександра Іванівна брала участь у багатьох виставках у Чернігові, Києві, Батурині, Седневі, Любечі.
У творах художниці відкривається її неповторне світосприйняття. На картинах Олександри Дідович — князі древнього Чернігова та Київської Русі, помітна «японська» тема. Але всі її твори пронизує тема любові до своєї землі.

90 — 100 годин на картину

— Ось цю картину я зробила зі шкіряних штанів своєї подруги, — розповідає художниця, — вона їх пропалила і віддала мені. Цією надзвичайно тонкою шкірою я обгорнула картон, шкіру загнула на зворотній бік, у результаті кантика немає. Дуже багато шкіряних шматочків я забираю на взуттєвій фабриці. Там технолог — надзвичайно мила жінка. Телефоную іноді і, коли в них назбирається два ящики обрізків, йду до них з візком.
— Розкажіть на прикладі якої-небудь картини, як ви їх виготовляєте.
— Ось, наприклад, цикл про козаків. Фон — це паспарту, рамка в рамці, хоч вона «криво та косо», але це спеціально. Далі принцип такий. Вирізається картонка у вигляді силуету козака, на який наклеюється все. Шматочки шкіри обгортаються по контуру ниточками. Особлива увага тут до зброї, яка є дуже об’ємною.
— Навіщо ж усе обгортати ниточками?
— Якщо брати один, другий шматочок шкіри — як би ви не старалися, ніколи у вас не вийде, щоб вона була упритул. Навіть якщо шматочки будуть наклеєні впритул, шов між ними все одно буде видно.
— Скільки часу витрачаєте на виготовлення картини?
— Скажу навіть точно. Ось, наприклад, на цю картину я витратила майже 100 годин. Це не враховуючи часу на пошук малюнка, підбір шкіри. От коли в мене є оргаліт, на нього нанесений малюнок, і я починаю безпосередню роботу, тоді починаю рахувати час. Частенько переробляю щось, адаптую.
Береться оргаліт…
— З якою шкірою Вам найбільше подобається працювати?
— Всі мої друзі та подруги віддають мені непотрібні сумки, чобітки, буває, пощастить, то отримую куртку чи пальто старе. Гарна для мене знахідка — шкіряні рукавички.
— Як Ви здобули таку майстерність?
— За деякий час до того, як мала виходити на пенсію, почала думати, чим зайнятися. Одна моя знайома розповіла про картини зі шкіри. Вона показала мені й нехитрий прийом: вирізала пелюсточку, потримала її над свічкою. Оце і вся моя початкова наука. А далі всього навчалася сама. Нині в інституті, де колись викладала, проводжу студії для студентів. Хотіла б провести майстер-клас для вчителів у районах області, щоби вони навчили цьому мистецтву своїх учнів.
На виставці представлені й твори молодого митця, художника-декоратора Дмитра ЗУГАНОВА. Він працює художником у музеї-заповіднику М.Коцюбинського. Брав участь у виставках у технологічному університеті та у Чернігівському Молодіжному театрі. Останнім часом займається виробами з дерева.
Ця експозиція триватиме протягом лютого.

Олександр ЯСЕНЧУК






Коментарі (0)
avatar