реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Ты нам снишься ночами, Афган..."

Організація ветеранів війни в Афганістані у майбутньому планує встановити у місті Мена Чернігівсьокї області пам’ятник загиблим воїнам-інтернаціоналістам. А поки що відкрили меморіальні дошки.

Цього тижня колишні воїни-афганці поминали своїх загиблих товаришів. Оскільки цьогоріч виповнюється 20-а річниця виводу радянських військ з Афганістану, заходи були особливо урочисті.

У бойових діях в Афганістані брали участь 124 юнаки з Менщини, 25 з них нагороджено орденами і медалями, шестеро повернулися додому інвалідами, а п’ятеро загинули. Вони завжди залишатимуться у серцях своїх матерів.

Не забудуть їх і бойові товариші. Цього тижня вони відвідали місця поховання Володимира Жили з Дубрівки, Анатолія Бурківського з Березни, Валерія Яцухна з Городища, Сергія Титовського з Киселівки і Петра Мордашка з Феськівки. Поклали вінки до їхніх могил. Як змогли, втішили матерів загиблих. Приїхали до них не з порожніми руками – цього разу привезли по мішку борошна. Разом з ними навідали солдатських матерів представники районної ветеранської організації, райдержадміністрації, управління праці та соціального захисту населення РДА, районного військкомату та сільських рад.

У селах, де жили загиблі, відкриті меморіальні дошки. Їх воїни-афганці виготовили за свій кошт. Анатолію Бурківському пам’ятний знак виготовив його брат. Також колишні солдати відвідали школи, у яких навчалися їхні загиблі товариші. Учні і вчителі влаштували для гостей концертну програму, добрим словом пом’янули воїнів-героїв, а також згадали історію воєнних років.

Сергій ЛАВСЬКИЙ, "Наше слово". Фото автора






Коментарі (7)
avatar
1
Від редактора "Сіверщини".
Героїзація учасників бойових дій в Афганістані аж до прирівняння їх до ветеранів другої світової війни є реліктом комуністичної політики. Америка не героїзує своїх вояків у В"єтнамі! Це тільки Росія, як справжня імперія, любить свої війни, бо за словами її імператора Алєксандра Третього, у Росії два союзники -- армія і флот. А нам, українцям, не гоже наслідувати мілітаристський дух московської імперії! До речі, "афганці" дають всі підстави сумніватися у своїй українськості, адже нещодавно засвистали послання Президента України Ющенка, зате шанобливо викликали на сцену колишнього президента Л.Кучму. Зрештою, єдине, чого вправі вимагати від української держави колишні "афганці" -- їх адаптації до умов незалежної України.
avatar
2
Мабуть ви не дивитесь американських фільмів про В'єтнам і ту далеку війну. В кожному з них прославляється дуже сильно героїка американського солдата. І не треба плутати дві речі, коли американське суспільство оцінює ту війну (і справедливо!) як непотрібну і безглузду, і коли американці шанобливо ставляться до тих солдат, що там воювали, і до пам`яті загиблих воїнів у В'єтнамі. Про це зовсім нещодавно демонструвалося в одному з документальних фільмів (американському). Американці (не лише родичі загиблих) й досі приходять до брами, де поховані американські воїни - "в'єтнамці", щоб пом'янути" їх по-людськи... А щодо Ющенка, то його політику і "творіння" президентське не сприймає сьогодні майже все суспільство (а не лише "афганці" - і це ж правда!). То що, Ви як Сергій Соломаха, прирівнюєте до ворогів України всю українську націю? Он і для "Свободи", а не тільки "Батьківщини" та "регіонів" його діяльність не сприйнятна, а це ж бо теж українське суспільство... Та що там для"регіонів", якщо від нього майже усі його "любі друзі" відмахнулися.
Щодо адаптації «афганців» до української політики. А кому вона – така політика, при якій інтереси людини все далі і далі залишаються на узбіччі - потрібна, а незалежність держави лише на папері (при Кучмі державні інститути країни діяли ефективніше на користь державності, ніж нині)? Це ж факт – сьогодні не має ані судів (бо діють на власний розсуд та в інтересах окремих осіб, які зацікавлені у вирішенні справ з метою «корисливої дії»), ані дієвої міліції (залишилися ці ж самі методи, плюс додалось «дурнуватої» незрозумілості в діяльності правоохоронних органів, що й самі працівники вже не можуть збагнути, що саме від них хочуть), ні СБУ (від того, що їх сьогодні «лихоманить» - не має і там порядку – не зміцнюється безпека нашої держави, а навпаки). Візьміть кожну галузь, починаючи від сільського господарства і закінчуючи науковим прогресом – одне зубожіння… Через те, що в суспільстві сьогодні як ніколи домінує несправедливість, байдужість…, відбуваються випадки, подібні до того, коли «афганець»-інвалід у минулому році вистрелив під час судового засідання у міліціонера… А треба було не в того стріляти! Кілька мільйонів гривень виділив ціленаправлено Кабмін у 2007-2008 році для закупівлі інвалідних колясок, а де ті коляски і де ті гроші? Закидаєте, що не Ющенка, а Кучму підтримують «афганці». А за що його підтримувати? За щоденну демагогію, яка випливає з екранів телебачення, замість дієвих, рішучих і ефективних кроків, на які чекає суспільство. Невже не бачить сам Президент (а,звичайно, його оточення найближче вже так оточило, що вгледіти, як і що там далі – не можливо), що з-за такої політики наша країна може втратити державність. Не бачити цього може тільки людина, яка зацікавлена в цьому. А різні «ЄЦи» та (…) ще соляру підливають у вогонь, замість того, щоб гуртом його гасити, аби не перетворився цей спалах у масове вогнище. Замість того, щоб працювати на стабільність, вони розхитують все далі державні інститути влади, і вводять Президента в оману. Через це, мабуть, і його «десять кроків назустріч людям» вже щось забулися. А не ті люди, часом, йому писали ті ж «10 кроків», що й зараз пишуть для «ЄЦ» програмні тези як далі жити нам… То що – Ви закликаєте «афганців» підтримувати таку антидержавну політику і адаптуватися до неї? НІКОЛИ!
avatar
3
"Героїзація учасників бойових дій в Афганістані аж до прирівняння їх до ветеранів другої світової війни є реліктом комуністичної політики".
Шкода, але сперечатися не буду... Один лише аргумент: партія, в якій Ви і Ваш однодумець С.Соломаха перебуваєте (УНП), також до учасників другої світової війни (а ще більше до ветеранів Великої Вітчизняної війни) відноситься неоднозначно, майже так само як і до воїнів -"афганців". Прикро...
avatar
4
"Дискусія" з цієї теми була розпочата ще за два дні до цієї коротенької публікації про події в Мені - див. на: http://vip.val.ua/ua/s_solomakha/415/
avatar
5
Такі затяті, емоційні, хамські наскоки С.Кордика на С.Соломаху(про якого таварищ підполковник у запасі нічого по суті не знає), а не на його позицію чи аргументи свідчить лише про силу аргументів останнього.
Нерви здають ?
Не дарма ж і правильно, мабуть, в спецслужбах і у військових рано відправляють на пенсію...
А як комфортно себе почуває С.Кордик цькуючи Президента разом з усією промосковсько-комуністичноюкампанією ?
Звісно, приємно бути у більшості...
Щось не пригадую "подвигів" підполковника С.Кордика під час"померанчової" революції у 2004р. у боротьбі зі злочинним режимом Л.Кучми, щоб дійсно(через втрату "рожевих" сподівань на В.Ющенка) люто ображатися на В.Ющенка і К.
avatar
6
З вашими підходами та вашою діяльністю, пане Соломаха, вас вже давно треба було відправити на "заслужений" відпочинок...Та нічого - нас час розсудить... Все буде добре!
avatar
7
Щось подібне і ще гірше бажала С.Соломасі місцева компартійна номенклатура у 1988- 1994рр.
І нічого пережили...
avatar