реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Живемо кучеряво

Кількість найманих працівників на підприємствах, в організаціях та установах області
(без урахування працівників малих підприємств) у 2008р., порівняно з минулим роком, зменшилася на 7,2 тис. осіб (2,7%) і становила 256,2 тис. осіб.
Середньомісячна номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, порівняно із 2007р., зросла на 34,8% і становила 1370 грн. Проте вона залишалася на чверть меншою від середньої в Україні (1806 грн.).
Реальна заробітна плата, визначена з урахуванням цінового фактора, зросла
в області на 7,5%.
Зберігалася досить значна диференціація оплати праці в залежності від виду економічної діяльності. Серед найбільш високооплачуваних були працівники добувної промисловості, виробництва паперу, картону та виробів із них, виробництва коксу, продуктів нафтоперероблення, управління у сферах фінансової та податкової діяльності, залізничного та трубопровідного транспорту, грошового та фінансового посередництва, діяльності у сферах обов’язкового соціального страхування, юстиції та правосуддя, де нарахування в 1,8–2,4 раза перевищили середній показник в економіці області. Водночас, розміри заробітної плати в працівників мисливства, рибальства, рибництва, барів, їдалень, виробництва дерев’яних будівельних конструкцій та столярних виробів не перевищували 53,7% середньообласного показника.
Залишаються значними відмінності в територіальному розрізі – заробітна плата працівників м.Прилук (2047 грн.) перевищила відповідний показник у Коропському районі (992 грн.) у 2,1 раза.
Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати зросла впродовж 2008р. на 13,6 млн.грн. (у 3,2 раза) і на 1 січня 2009р. становила 19,8 млн.грн. Сума боргу складає 5,2% від фонду оплати праці, нарахованого за грудень 2008р.
Основна частка заборгованої заробітної плати не виплачена підприємствами промисловості (47,3%). При цьому майже третину всього боргу створено на підприємствах м.Чернігова.
Сума невиплаченої заробітної плати на економічно активних підприємствах на 1 січня 2009р. становила 14,9 млн.грн. У відношенні до 1 січня 2008р. її розміри збільшилися
у 6,9 раза. Найбільша заборгованість зберігається в промисловості (35,1% від загальної суми) та сільському господарстві (28,7%).


Начальник Головного управління статистики Д.І.Ашихміна






Коментарі (0)
avatar