реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Бюджет наповнюватиметься завдяки детінізації,

а не за рахунок тиску на реальний сектор економіки.
В міській Державній податковій інспекції відбулося перше цього року засідання громадської ради за участю заступника начальника Віктора Тканка, членів громадської ради, керівників та провідних фахівців структурних підрозділів.
Перш за все йшлося про завдання в частині сприяння подоланню економічної кризи в Україні, обговорювалися проект Закону України „Про місцеві податки і збори”, подання річної декларації про майновий стан і доходи, початок і хід деклараційної кампанії.
Відкриваючи засідання ради, Віктор Тканко поінформував присутніх про підсумки роботи за 2008 рік. До Державного бюджету в цілому мобілізовано 493,9 млн.грн., що на 4,1 мільйона гривень більше збору платежів 2007 року.
Бюджетоформуючими платежами є податок на додану вартість, питома вага якого в загальних обсягах становить 47,3%, податок на прибуток ( 25,4%) та акцизний збір (21,0%).
По сплаті задекларованих податків і зборів в цілому доходи Державного бюджету у 2008 році на 93,9% сформовані за рахунок 412 платників – юридичних осіб, якими сплачено 464,0 млн.грн. З них 73 платника сплатили суму понад 1,0 млн.грн., тим самим забезпечили 72,6% (358,6 млн. грн.) загальних надходжень.
У січні цього року збір до бюджетів усіх рівнів склав 59,4 млн.грн., з них до загального фонду – 56,1 млн.грн. Розрахункова база виконана на 97,2 відс. Рівень минулого року витримано на рівні 100,2 відс. (+104,9 тис.грн.).
До місцевих бюджетів надійшло 24,2 млн.грн., з них надходження загального фонду склали 22,9 млн.грн. Розрахункова база січня 2009 року виконана на 116,9 відс., по загальному фонду – на 116,8 відс.. Досягнутий рівень надходжень в цілому та по загальному фонду на 2,0 відс. (на 479,1 та 364,3 тис.грн. відповідно) більше минулорічного.
Рівень виконання показників розрахункової бази Державного бюджету становить 87,2 відс. (надійшло 35,2 млн.грн.), в т.ч. загального фонду – 86,7 відс. (33,2 млн.грн.). До рівня минулого року не забезпечено збору платежів на 374,2 тис.грн. (-1,1 відс.).
Законом України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» закладено прогнозний темп росту надходжень по платежах, що контролюються податковою службою, на рівні 104,6 відсотка.
„Це непросте завдання для податкової служби, але для його виконання є суттєві резерви. І якщо хоча б частково залучити їх до наповнення бюджету – ми успішно виконаємо усі бюджетні призначення і наповнимо скарбницю держави”, – зазначив Віктор Тканко.
Стабільне виконання завдань, що стоять перед податковою службою у 2009 році, буде забезпечено завдяки комплексу заходів, спрямованих на детінізацію економіки, припинення фактів здійснення незаконної господарської діяльності та ухилення від оподаткування. Особливу увагу податківці надаватимуть роботі зі збитковими підприємствами, підприємствами - «мінімізаторами», «податковими ямами», платниками, що декларують валові витрати на рівні валових доходів, податковий кредит на рівні зобов’язань тощо.
Головний напрямок роботи у 2009 році - підвищення рівня податкової культури та якості податкового супроводу платників податків, покращення роботи з платниками податків.
„Державний бюджет наповнюватиметься завдяки детінізації, а не за рахунок тиску на реальний сектор економіки”, – наголосив Віктор Тканко.
Ірина Берегова, завідувач сектору зв’язків зі ЗМ І ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar