реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Настає друга хвиля кризи. Наслідки ще жахливіші

Про неминучість зародження другої хвилі глобальної фінансової кризи попереджає глава монетарного департаменту Гонконгу Джозеф Ям. За його прогнозами, наслідки можуть виявитися ще сильнішими, ніж у першої хвилі. За словами Джозефа Яма, спровокувати другу хвилю кризи може таке зростаюче явище, як фінансовий протекціонізм, що йде на зміну практиці торгового протекціонізму і "загрожує прийняти глобальний характер". Йдеться про "заморожування" зарубіжних фінансових та інвестиційних каналів в якості засобу захисту національних економік в умовах кризи. Зокрема, Китай дає зрозуміти, що в нинішніх умовах буде вкрай обережно підходити до питання подальшої купівлі американських казначейських облігацій, відзначає видання.

У свою чергу це ж підтверджують і експерти Standard & Poor"s. Протягом року майже 200 компаній США, зокрема Ford, і ще декілька десятків в іншому світі можуть оголосити дефолт за своїми зобов'язаннями, що викличе «ефект доміно» - нову хвилю глобальної економічної кризи, прогнозують вони. І на державну допомогу в цій ситуації зможуть розраховувати далеко не всі.

Переддефолтний рейтинг з негативним прогнозом мають більше 180 американських компаній, проаналізованих рейтинговим агентством Standard & Poor"s (S&P), попереджає агентство в звіті. Серед них і відбудеться основна кількість дефолтів.

До них додасться ще декілька десятків компаній, що поки справно обслуговують свої борги. Останнім часом кількість корпорацій з рейтингом В, що означає «в даний момент емітент платоспроможний, але існує ризик дефолта в майбутньому», різко збільшилася до рекордної відмітки, повідомляє S&P. Їх вже більше 800, що складає біля третини всіх компаній США, що мають корпоративні рейтинги агентства. Також на межі дефолта 61 компанія зі спекулятивним рейтингом, що знаходиться за межами США.

Серед найбільш схильних до ризику дефолта, за спостереженнями S&P, - рітейлери та ресторатори, виробники автомобілів та автомобільних комплектуючих, ЗМІ, газетярі та друкарі, представники секторів азартних ігор та оренди житла.

До найбільших компаній «Групи ризику» агентство відносить Ford Motor, представника грального бізнесу Harrah"s Entertainment, американського рітейлера аксесуарів для підлітків Claire"s Stores в США, а також другого за величиною в Європі виробника напівпровідників NXP (колишній Philips Semiconductors) і одну з найбільших хімічних компаній, британську Ineos.
З урахуванням того, що американська економіка на сьогоднішній день - одна з найбільших в світі, дефолти можуть відбитися і на інших країнах, насамперед проблеми відчують утримувачі паперів цих компаній, їхні постачальники та споживачі.

В решті решт на світовому валютному ринку знизиться і довіра до долара, що сьогодні тримається фактично на відсутності кращої альтернативи долару як резервної валюти.

Всі ці небезпеки змусять фінансову та політичну владу прийняти нові «антикризові» заходи, вважають експерти. Але складність в даному випадку полягає в тому, що просто «залити» проблему грошима, як це намагалися робити досі, вже навряд чи вийде. Тим більше, що грошові ресурси держав, і так вже зарезервовані на антикризову боротьбу в кількості сотень мільярдів доларів, не безмежні.

Джерело: «gazeta.ua»






Коментарі (0)
avatar