реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Виграв приз? Сплати податки!

Сьогодні нерідкими є випадки, коли з метою залучення більшої кількості покупців підприємства та підприємці організують проведення різного роду розіграшів з виплатою виграшів та врученням призів, або продажу цінного товару за 1 грн., наприклад, автомобіля чи ювелірного виробу. Покупці чекають на такі акції з нетерпінням.
Податок у 30%. Неприємний сюрприз.
Адже не кожен день можна купити новеньку іномарку чи золотий ланцюжок з діамантом за 1 грн. З першого погляду, начебто все й добре, і продавець виграє, збільшуючи кількість покупців, і покупець отримує цінний товар за „смішну” ціну. Але це тільки на перший погляд.
Проте не кожне підприємство чи підприємець, які організують такі рекламні розіграші, акції, та і особливо покупець, знають, що відповідно до Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” такі „покупки” прирівнюються до доходів, які оподатковуються за подвійною ставкою оподаткування - 30%.
Податківцями міста на постійній основі проводиться аналіз періодичних видань на предмет встановлення фактів проведення подібного роду заходів та залучення даної категорії громадян до декларування.
Торгівельний комплекс "В"
Так, за результатами роботи у 2008 році було встановлено, що торговельний комплекс „В” до свята проводив акцію, а саме розіграш шансів на придбання автомобіля іноземного виробництва, холодильника, пральної машини та інших цінних товарів за ціною 1 грн. в рекламних цілях та з метою залучення найбільшої кількості покупців. При цьому для участі у даному заході покупцю необхідно було попередньо придбати будь-який товар в торговельному центрі на суму не менше 200 грн. Після проведення акції, дійсно було визначено коло переможців, які отримали цінні товари по 1 грн. Усі переможці задоволеними розійшлися святкувати, навіть і не підозрюючи, що для них все ще тільки починається.
Адже відповідно до законодавства надання подарунків, пов’язаних з проведенням різного роду розіграшів, конкурсів, інших видів акцій публічного характеру та розіграшу шансів, які передбачають попереднє придбання платником податку права на участь у таких розіграшах, такі подарунки (призи, виграші, знижки) підлягають оподаткуванню.
Вартість виграшів або призів, отриманих у результаті проведення конкурсу або будь-якого іншого публічного розіграшу шансів чи призів, знижки зі звичайної ціни, отриманих у результаті таких акцій, оподатковуються податком за ставкою 30% (крім виграшів у державну лотерею).
Тобто, кожен громадянин, який скористався правом на придбання цінного товару за 1 грн. автоматично повинен по закінченню поточного року подати до податкового органу декларацію про доходи та сплатити до бюджету податок у розмірі 30% від вартості товару або суми знижки від звичайної ціни на товар.
За несвоєчасне подання декларації чинним законодавством передбачено адміністративну відповідальність.
Алла Супрун, начальник відділу адміністрування майнових податків ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar