реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Депресія в нашому житті

Життя… Його можна порівняти з американськими гірками! Багач, бідняк, убогий, злодій, лікар, юрист — у всіх бувають зльоти і падіння. Господи, та навіть фахівці з депресії час від часу відчувають, що ґрунт вислизає у них з-під ніг!
Але всі ці фахівці знають з досвіду, що майже кожний випадок депресії можна припинити, навіть найсерйозніший. А в не дуже серйозних випадках — можна назвати їх нудьгою, безглуздим настроєм або днем, коли не хочеться вставати з ліжка, — найпростіші засоби можуть творити дива.
Тривожний сигнал - «Коли пора шукати допомогу»
Якщо ви відчуваєте себе дуже пригніченим і це відчуття не проходить навіть після того, як ви спробували все, що знали, напевно, настав час звернутися до психотерапевта. Експерти з Національного інституту психічного здоров'я пропонують всім, хто відчуває 4 з нижченаведених симптомів протягом більше 2 тижнів, звернутися по медичну допомогу.
• Постійне відчуття печалі, турботи або «пустоти».
• Відчуття безнадійності і/або песимізм.
• Відчуття вини, нікчемності і/або безпорадності.
• Втрата інтересу або задоволення до звичної діяльності, включаючи секс.
• Розлад сну (включаючи безсоння, дуже ранній підйом і/або сонливість зранку).
• Розлад апетиту (зміни в апетиті, втрата або надлишок маси тіла).
• Зниження енергії, слабкість і/або відчуття «втрати швидкості».
• Думки про смерть, самогубство або спроби накласти на себе руки.
• Дратівливість.
• Погана пам'ять, нездатність концентруватися і/або ухвалити рішення.
Отже, якщо ви відчуваєте себе пригніченим, перебуваєте в меланхолії, життя то піднімає вас на гребені, то опускає на дно, спробуйте один з цих методів, щоб підняти собі настрій.
Сядьте і насолоджуйтеся (або принаймні потерпіть).
«Усвідомте, що це не страшно, якщо вам дещо сумно», — радять психологи, - «Зрозумійте, сумні відчуття — тимчасові, не ставайте сумнішими, ніж ви є».
Займіться чим-небудь. «Ваша депресія тільки збільшиться, якщо ви тинятиметеся по дому і нудьгуватимете. Ми радимо піти з будинку. «Неважливо, чим ви вирішите зайнятися, аби чим-небудь активним, - йдіть на прогулянку, покатайтесь на велосипеді, відвідайте друзів, почитайте, пограйте в шахи або займіться грою з дітьми. Дивитися телевізор, проте, не вважається активним проведенням часу.
Пошукайте в пам'яті що-небудь забавне. Кращий спосіб підшукати собі заняття — це скласти список того, що приносить вам задоволення. Звичайно, річ у тому, що коли ви в пригніченому стані, ніщо не виглядає захоплюючим. Що ж робити? Складіть список того, що раніше приносило вам задоволення, потім виберіть що-небудь одне з цього списку і займіться ним!
Виговоріться. Завжди допоможе, якщо поділитися з кимсь своїми переживаннями, знайдіть друзів, які вас люблять, і розкажіть їм, що у вас на думці.
Поплачте як слід. Якщо розмови про ваші проблеми викликають сльози, не стримуйте їх. Сльози несуть полегшення, особливо якщо знати, про що плачеш.
Сядьте і проаналізуйте ситуацію. Дуже часто трапляється, що знайшовши джерело своєї депресії, ви відчуєте себе краще. Зрозумівши, в чому проблема, ви зможете приступити до пошуків виходу з неї.
Пробуйте, і знову пробуйте, і... здайтеся. «В дитинстві і юності ми будуємо плани і тримаємося за них навіть тоді, коли життя доводить нам, що вони нереальність, — говорить Арнольд Гессель, д-р медицини, психіатр з приватною практикою в Брумоллі, Пенсільванія. — Гонитва за примарними цілями може привести до депресії. Ось момент, коли треба просто сказати: «Я зробив все, що міг» — і відступити».
Займіться спортом. Численні дослідження показали, що вправи можуть допомогти подолати смуток. Якщо ви вже регулярно робите фізичні вправи і знаходитеся в добрій фізичній формі, але в пригніченому душевному стані, спробуйте «займатися до повної фізичної знемоги, — пропонує д-р Гессель. — Це хороший спосіб зняти напругу».
Візьміть коробку кольорових олівців. «Відмінний спосіб виразити свої відчуття — це записати їх або, ще краще, намалювати, — говорить Елен Макграм, голова Національної робочої групи по проблемі «Жінки і депресії»— Якщо зразу ж після того, як щось вас розтривожило, ви сядете і почнете малювати, ви будете здивовані тим, як це допомагає вам проникнути у ваші емоції. Використовуйте багато кольорів. Вибір червоного кольору припускає гнів, чорного — печаль, а сірого — турбота».
Проаналізуйте факти. «Іноді, коли ви починаєте оцінювати свої припущення, порівнюючи їх з реальністю, то можете знайти, що все не так, як ви думаєте. Наприклад ви підозрюєте, що ваша кохана людина обманює вас (хороший привід для депресії!). Сміливіше! Запитайте її. Можливо, ви помиляєтеся».
Займіться чим-небудь по-справжньому нудним. Можливо, щоб підняти дух, вам треба просто відволіктись, перемкнути увагу з ваших бід. Щоб добитися цього, «займіться чим-небудь жахливо нудним, — пропонує д-р Наус. — Наприклад? Почистіть плитку у ванні зубною щіткою, переберіть старі папери (а от моя знайома в моменти депресії займається ручним пранням у великій кількості - і це їй допомагає!) і т. д.
Уповільніть темп. Часом наше життя може бути дуже напруженим. «Якщо ви підозрюєте, що причиною вашої депресії є дуже інтенсивний графік, тоді вам, можливо, треба просто розслабитися. Присвячуйте більше часу таким заняттям як теплі ванни, масажі».
Уникайте ухвалювати важливі рішення. Коли ви в депресії то не можете по-справжньому покладатися на свої рішення, психологи радять відкласти важливі рішення до тих пір, поки ви не будете себе краще відчувати.
Відносьтеся до інших з повагою. Депресивний стан може зробити вас дратівливим по відношенню до інших - уникайте агресії, бо інші можуть відповісти вам в тому ж дусі, а це якраз потрібно вам менше всього, коли ви пригнічені».
Тримайтеся подалі від великих магазинів. Так само як і перепалки з оточуючими, ходіння по магазинах може викликати «ефект бумеранга» при вашій депресії. Купуючи товар, від якого ви в захваті - насолоджуєшся життям, але воно перетвориться на кошмар, коли ви порахуєте скільки витратили.
Зачиніть холодильник. Бенкети також мають «ефект бумеранга». Під час свята обжерливості ви, можливо, і відчуваєте себе добре, але з подальшим збільшенням вашої талії на декілька сантиметрів збільшиться і ваша депресія. Підіть з будинку, якщо треба подолати бажання поїсти.
Це всього лиш декілька порад, але потрібно пам’ятати, що життя ніколи не стоїть на місці – за темною смугою завжди приходить світла. Бажаємо, щоб світлого в вашому житті було набагато більше.

Матеріал підготувала Наталія Кот






Коментарі (0)
avatar